Hlavní obsah

Invalidovi hodili do auta cetky, pak chtěli peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si situaci, kdy vás na parkovišti u velkého obchodního domu zablokuje luxusní BMW a dva vazouni vám do auta hodí bezcenné cetky. Než se vzpamatujete, jsou u vás a důrazně vás žádají o peníze za zboží, které jste právě „dostali“. Přesně tak pracovala dvojice mužů, které dopadli jihomoravští policisté.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Oba skončili ve vazbě a státní zastupitelství v těchto dnech poslalo k soudu obžalobu. Za loupež hrozí mužům až deset let vězení.

První obětí dvojice lupičů se stal zdravotně postižený muž, jehož si vyhlédli na parkovišti u hobbymarketu v Brně.

Jeden z lupičů se jej nejprve zeptal na cestu na Slovensko a pak mu náhle začal strkat do auta různé krabičky.

Překvapené oběti pak oznámil, že mu dal drahé kamery a notebooky v hodnotě 50 tisíc korun, ale je takový dobrák, že mu je dává za pouhých 30 tisíc.

Musel vybrat z bankomatu

Než se poškozený nadál, bylo jeho auto zablokované vozem lupičů a jeden z nich už ho táhl k nedalekému bankomatu. Ačkoli se muž bránil, proti statnému lupiči neměl šanci.

Při výběru z bankomatu se mu přitom strachy třásly ruce tak, že zadal špatný PIN, ale to lupiče jen popudilo.

Nakonec se mu podařilo vybrat několik tisíc, ale to se druhému z lupičů zdálo málo a celá akce s výběrem se tak musela zopakovat.

Vedle mačety a nožů ležely sonety. Recidivista se po přepadení skrýval v chatce

Krimi

Ani potom nebyli lupiči spokojeni. Jeden z nich si sedl s obětí do auta a jeli na nedalekou benzínku.

„Jakmile bylo jejich vozidlo dotankováno, tak obžalovaný poškozenému řekl, že půjdou zaplatit a že mu musí ještě koupit dva kartony cigaret, což poškozený odmítl s tím, že nemá peníze, že už jim dal celý svůj důchod,“ popsal státní zástupce Arne Nekula.

Lupiči se ale nedali a křikem donutili poškozeného, aby zaplatil pohonné hmoty a jeden karton cigaret. Podobný čin zopakovala dvojice o pár dní později před jedním z brněnských supermarketů.

Vyhlédnutou oběť opět oslovili s dotazem na cestu a pak překvapenému muži vtiskli do ruky igelitku jako výraz díků. A než se muž nadál, bylo jeho auto znovu zablokováno a igelitka putovala do jeho vozu.

Následovala opět žádost o peníze, kterou poškozený vyřešil tím, že lupiči do hrsti vysypal drobné z peněženky. To nezabralo, jeden z lupičů muže opět dotáhl k bankomatu a donutil ho vybrat několik tisíc korun.

I zde si pak jeden z útočníků sedl s obětí do auta a chtěl, aby jeli pro další peníze. To ale napadený odmítl s tím, že už překročil limit, načež útočníci sedli do svého vozu a rychle odjeli.

Zloději vykrádají hasičské stanice. Berou moderní zařízení používané při zásazích

Krimi

Jen špička ledovce

Státní zastupitelství má za to, že dva zdokumentované útoky mohou být jen špičkou ledovce, dvojice totiž cestovala po celé republice. Oběti se také mohly obávat nahlásit přepadení na policii.

„Není vyloučeno, že stejní pachatelé působili i na jiných místech republiky. Je s podivem, že tato jejich činnost nevzbudila adekvátní pozornost u ostatních nakupujících, což mohlo být způsobeno mimo jiné i sehraností obou pachatelů a strachem jejich obětí,“ dodala šéfka brněnských žalobců Kateřina Jirásková.

Reklama

Výběr článků

Načítám