Hlavní obsah

Hasiči s lezci zachraňovali v Mikulově kozy ze skály

Právo, miv
Mikulov

Kuriózní zásah si zapsali na své konto hasiči z Jihomoravského kraje. V Mikulově na Břeclavsku v pondělí až do pozdního odpoledne zachraňovali kozy, které se při výpravě za potravou dostaly do pasti.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči zachraňovali kozy v Mikulově.

Článek

Dvanáct minut před čtvrtou hodinou odpolední dostali hasiči žádost o pomoc při záchraně dvou koz. Vylezly na skály nad lomem a nemohly zpět.

„Majitel koz nahlásil v pondělí odpoledne na tísňovou linku, že dvě kozy domácí jsou již druhý den v mikulovském lomu ve výšce zhruba čtyřiceti metrů. Kozy zůstaly přibližně pět metrů pod římsou lomu v malém keři a nemohly se dostat zpět. Místo bylo nebezpečné jak pro kozy, tak pro zasahující hasiče,“ uvedl mluvčí hasičů David Jirouš.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Kozy se nemohly dostat ze skály nad lomem

Mikulovští hasiči, kteří na místo vyjeli, vyhodnotili situaci a vzhledem k rizikům povolali na pomoc specialisty. Na místo proto vyjela lezecká skupina z Hodonína a ze stanice Brno-Přehrada, specializovaná na odchyt zvířat.

Po příjezdu posil se hasiči pustili do akce. „Prvotním úkolem hasičů bylo zajistit kozy proti pádu do lomu. To se podařilo navlečením lana přes rohy obou koz pomocí trhacího háku. Následně se dva lezci slanili, kozy pomocí hasičských opasků uvázali a vytáhli na cestu nad lomem,“ popsal operaci mluvčí.

Záchranné akci přihlížel majitel koz, který si následně nezraněná zvířata převzal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám