Hlavní obsah

Podvod na turisty? Marocké stromové kozy mohou být nastrčené

Novinky, mšv

Kozy šplhající po stromech se staly v posledních letech populární marockou atrakcí. Britský fotograf a aktivista Aaron Gekoski ovšem tvrdí, že některá zvířata na stromy umisťují sami farmáři, aby mohli kasírovat turisty za jejich focení, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Kozy šplhající po stromech se staly turistickým tahákem.

Článek

Kozy šplhající po argániích trnitých, stromech, vyskytujících se z drtivé většiny jen v Maroku, se pro turisty staly velkým lákadlem. Popularity se podle Gekoskiho snaží využít farmáři, kteří sváží celá stáda koz a nutí je stát na větvích, aby mohli od návštěvníků vybírat peníze za to, že si je vyfotí. Gekoski prý nekalou praktiku objevil, když prováděl výzkum v rámci kampaně na zastavení zvířecích turistických atrakcí po celém světě.

„Poté, co si farmáři všimli, jak populární jsou kozy u turistů, rozhodli se ze situace vytřískat nějaký finanční zisk,“ uvedl Gekoski. „Doslechl jsem se, že dokonce přivážejí kozy z jiných oblastí, na stromech budují plošinky a nutí na nich zvířata stát. Kozy jsou při skákání ve větvích velmi obratné, ale přesto stojí na jednom místě a vypadají spíš netečně,“ doplnil s tím, že turisté si na první pohled ničeho nevšimnou.

Když už jsou prý kozy vysílené ostrým sluncem, vymění je farmáři za jiné. „Je to velmi těžký úděl stát celý den na stromě, zvířata jsou velmi vyzáblá a mají špatné podmínky pro život,“ dodal fotograf.

Lidé mají dvakrát přemýšlet

Organizace na ochranu zvířat tvrdí, že podobné zacházení způsobuje zvířatům stres. „Využívat kozy jako rekvizity jim způsobí utrpení, nehledě na to, že nemohou být ve stínu a nemají přístup k vodě,“ uvedl Ian Woodhurst ze společnosti World Animal Protection. „Při slézání ze stromů by se mohly také zranit. Tohle je přesně jeden z těch případů, kdy lidé na dovolené nepřímo podporují kruté chování ke zvířatům,“ doplnil.

Stejný názor sdílí také Geoffrey Dennis z organizace SPANA, podle nějž je takové vykořisťování zvířat nepřijatelné, obzvlášť když jsou používána k zábavním účelům. „Kdykoli jsou zvířata využívána k nějakým turistickým aktivitám, měli by lidé dvakrát přemýšlet, než vytáhnou peníze. Měli by se zajímat, jak je s nimi zacházeno,“ uzavřel Dennis.

Obdobnou diskuzi vyvolalo využívání oslů na ostrově Santorini, kde zvířata přepravují turisty od pobřeží do města. Nedávno spuštěná kampaň nabádá návštěvníky, aby si schody raději sami vyšlápli, nebo aby se alespoň zajímali o to, jak je s osly zacházeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám