Hlavní obsah

Fotbalistu Limberského připravil vykuk o miliony

Právo, Patrik Biskup

Před pěti lety nabídl obchodník s luxusními auty Čeněk P. svému kamarádovi, fotbalistovi Davidu Limberskému (35), že by se mohl podílet na jeho byznysu. Spolupráce měla spočívat v tom, že sportovec bude spolufinancovat nákup vozidel, které pak podnikatel výhodně prodá, a společně se podělí o zisk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista David Limberský

Článek

Během dvou let zaplatil Limberský více než pět milionů korun, ze kterých nejenže neviděl navíc ani korunu, ale nedostal je ani zpátky. Podle státního zástupce se stal obětí podvodu. Případ nyní míří k soudu, za podvod a zpronevěru hrozí podnikateli až 10 let vězení.

Ze spisu vyplývá, že Čeněk P. kromě Limberského údajně podvedl ještě dalšího fotbalistu, českého reprezentanta Vladimíra Daridu. Tomu zprostředkoval prodej auta za milion, ale z utržených peněz mu vyplatil jen část a zbytek si měl nechat pro sebe.

„Byl jsem hloupý“

Vše začalo v roce 2014, kdy se Čeněk P. před Limberským zmínil, že by se mohl zapojit do jeho podnikání. Sportovec to bral jako příležitost k přivýdělku a chápal to tak, že jen pošle peníze a bude z toho mít zisk, aniž by se musel o cokoli starat.

Podle závěru policejních vyšetřovatelů obviněný muž zneužil Limberského důvěry k tomu, aby se mohl obohatit.

„Od poškozeného, který jej považoval za přítele, vylákal peníze pod záminkou použít je pro své podnikání v oblasti nákupu a prodeje luxusních vozidel, ačkoliv slib o vrácení půjček včetně jejich zhodnocení od počátku dodržet nechtěl,“ stojí v obvinění.

Limberský prý Čeňkovi P. důvěřoval. „Chodil luxusně oblékaný, měl drahé hodinky, vypadal, že je úspěšný, že mu jde podnikání dobře. Jeho nabídka mi přišla zajímavá, tak jsem do toho šel. Věřil jsem mu, bral jsem ho jako kamaráda. Když se ozval, že potřebuje peníze na nějaké auto, tak jsem mu je prostě poslal. Víc jsem to neřešil,“ řekl fotbalista policistům.

I když mu obchodník peníze nevracel, půjčoval mu stále dál. „Tvrdil mi, že peníze z uskutečněného obchodu použil zase na další kšeft, že se to potřebuje pořádně rozjet. Tak jsem s tím vracením peněz počkal a nechal se přesvědčit k dalším investicím. Věřil jsem mu, že to pomůže nakopnout jeho podnikání,“ vypověděl dále fotbalista.

Podle něj se pak Čeněk P. na dlouho dobu odmlčel, přestal komunikovat, měl vypnutý telefon a nikdo nevěděl, kde je. „Pak se zase odněkud vylíhnul a začal s tím, že má problémy a starosti, ale že chce dát věci do pořádku a slíbil všechny peníze vrátit. Nic takového se nestalo. Byl jsem v tomhle prostě hloupý a naivní,“ dodal Limberský, který nakonec vše ukončil podáním trestního oznámení.

Třikrát souzený

V průběhu vyšetřování také vyšlo najevo, že Čeněk P. měl Limberského připravit o stovky tisíc korun za opravu fotbalistova vozidla Bentley, se kterým Limberský opilý boural v roce 2015 v Praze.

Limberský také zkontaktoval s Čeňkem P. svého kamaráda Vladimíra Daridu, který potřeboval prodat svoje vozidlo a kvůli zaneprázdnění na to neměl čas. Čeněk P. od něj vozidlo převzal s tím, že se dohodli na ceně 1 080 000 korun. Jednalo se o zánovní vůz BMW 420 Xdrive, který měl najeto třicet tisíc kilometrů.

Obviněný obchodník bavorák prodal a Daridovi podle obvinění vyplatil místo sjednaného milionu jen necelých tři sta tisíc korun.

„Ten pán vystupoval seriózně. Poté, co auto bylo převedeno na nového majitele, mi napsal zprávu, že se dostal do finančních potíží a že potřebuje chvíli času, ale že to určitě zaplatí,“ uvedl fotbalista do policejního protokolu.

Čeněk P. podle zjištění Práva odmítl jako obviněný vypovídat. Z trestního rejstříku vyplývá, že v minulosti byl třikrát odsouzen za podvody.

Reklama

Výběr článků

Načítám