Hlavní obsah

Exekutoři nevědí, zda byla Krejčířova vila před požárem pojištěna. Peníze by dostala manželka

– Praha

Požár vily podnikatele Radovana Krejčíře nadělal starosti Exekutorské komoře ČR, jejíž členové se již několik let snaží dům prodat. Nyní budou muset zajistit nový znalecký posudek. Jasno není ani v tom, zda bylo stavení pojištěné. Případnou pojistku totiž sjednává majitel, tudíž Krejčířova manželka Kateřina.

Záznam: Hasiči likvidují požár vily Radovana KrejčířeVideo: Novinky

 
Článek

Exekutorská komora ústy své mluvčí Lenky Desatové uvedla, že zatím nezná přesnou způsobenou škodu, ale předpokládá, že požár bude mít značný vliv na cenu nemovitosti.

„S ohledem na požár bude nyní třeba provést nové místní šetření, stanovit nový znalecký posudek a poté tedy stanovit novou vyvolávací cenu objektu. Není to ale otázka několika málo dnů, hovoříme tu o horizontu podzimu,“ řekla Novinkám Desatová.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár vily Radovana KrejčířeVideo: Novinky

Hasiči po požáru informovali, že prvotní odhad škody je 20 milionů korun. Otázka je, kdo škodu po požáru zaplatí. Podle komory si totiž pojištění měla sjednat majitelka.

Dostane peníze?

„Soudní exekutorka, která je pověřena dražbou nemovitosti, tuto proceduru učinit nemohla. Zda paní Krejčířová, na niž je vila napsána, nemovitost pojistila, není soudní exekutorce známo,“ konstatovala mluvčí.

Jak dále vysvětlila, případná pojistka by byla vyplacena Krejčířové. Pokud by pak peníze Krejčířová použila na opravu budovy, nepodléhaly by exekuci. „V tomto případě by bylo složité finance postihnout i v případě, pokud by k opravám či novému vybudování nedošlo, neboť předmětná exekuce je vedena proti panu Krejčířovi, nikoli proti jeho ženě,“ vysvětlila mluvčí komory.

Vila je sice v katastru nemovitostí napsaná na Krejčířovou, ale podle pravomocného rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2017 nebyla vyjmuta ze společného jmění manželů, a může tedy být součástí exekuce.

V poslední dražbě byla vila k mání za 49 milionů

Vilu loni na podzim stát neúspěšně nabízel v dražbě za necelých 49 milionů korun. Exekutoři  v roce 2017 vydražili menší Krejčířovu vilu, která se nachází jen o několik stovek metrů dál. Zájemce ji v elektronické aukci koupil za 15,8 milionu korun.

Krejčířova vila začala hořet v noci na úterý kolem druhé hodiny a hasiči okamžitě vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. S plameny bojovalo osm jednotek a zásah jim komplikovala rozsáhlá a složitá stavba střechy. Jako posily dorazily také jednotky z Prahy. Požár dostali pod kontrolu až po několika hodinách. Pravděpodobnou příčinou je podle hasičů nedbalost nebo úmysl.

Reklama

Související články

Krejčířovu vilu zachvátil požár

Několik hasičských jednotek z Prahy i Středočeského kraje bojovalo v noci na úterý s rozsáhlým požárem vily Radovana Krejčíře v Černošicích na Praze západ....

Výběr článků

Načítám