Hlavní obsah

Dvacetiletý sadomasochista zbil při sexu dívku do bezvědomí. Dostal tři roky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Žil řádný život, jenže pak se u něj projevila sexuální deviace v podobě sadomasochismu, a právě v důsledku této duševní poruchy Adam Paterna (20) znásilnil loni v lednu o rok mladší dívku, kterou během vynuceného sexu zbil do bezvědomí. Za to ho ve čtvrtek poslal Krajský soud v Plzni na tři roky do vězení a nařídil mu ochrannou sexuologickou léčbu v ústavu.

Soud s mladíkem obžalovaným ze znásilněníVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Muž navíc musí poškozené zaplatit odškodnění za prožité útrapy ve výši 200 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu s tím, že se vyjádří po obdržení písemného odůvodnění rozsudku.

Dvojice spolu ulehla do postele v mladíkově bytě v Karlových Varech. „Když mu poškozená sdělila, že nemá zájem o sex, tak ji nejméně desetkrát udeřil pěstí do obličeje, až ztratila vědomí. Pak ji svlékl ze spodního prádla a zasunul penis do vagíny. Poté, co se dívka probrala, znovu ji začal mlátit, zacpával jí ústa rukou a nadával jí, že je kurva. Aniž by ejakuloval, přestal s ní souložit a umožnil jí odejít z bytu,“ stojí v obžalobě.

Žárlivec dostal za vyhrožování přítelkyni podmínku. Původní trest byl na šest let

Krimi

Podle státního zástupce musela dívka po prožitém traumatu navštívit psychiatra. Ten u ní diagnostikoval stresovou poruchu, která se projevovala děsivými sny, nechutí k jídlu či úzkostmi a strachem. Vzniklé zdravotní komplikace soud vyhodnotil jako těžkou újmu na zdraví, která byla následkem jednání obžalovaného.

Muž z Tachovska znásilňoval dcery, dostal osm let vězení

Krimi

Paterna se hájil tím, že sex byl ze strany poškozené dobrovolný. Přiznal se jen k tomu, že na dívku zkoušel drsnější praktiky a že ji praštil do obličeje. Podle předsedy senátu Jana Špety ale důkazy svědčí o opaku.

„Jednak máme k dispozici lékařské zprávy o způsobených zraněních, které odpovídají popisu události ze strany poškozené. Navíc u ní znalci shledali posttraumatickou stresovou poruchu, která by se těžko projevila, kdyby nebyla vystavena takovému útoku. Poškozená neměla ani žádný důvod se mstít, její výpověď byla naprosto věrohodná,“ vysvětlil Špeta.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Adam Paterna u soudu

Na Ukrajině se mi vysmáli, ať jdu škrábat brambory, hájil se Čech obžalovaný z terorismu

Krimi

Větší dilema než při rozhodování o vině měl soud při ukládání trestu. Paternovi hrozilo vězení od 5 do 12 let.

„Byl to velmi neobvyklý případ, kdy před námi stál jako pachatel závažné trestné činnosti mladý chlapec, který není kriminálník a do současné doby se choval způsobem pro společnost zcela přijatelným. Jde o pachatele se sníženou příčetností, kterou si nezpůsobil on sám, ale jednal pod vlivem duševní poruchy, o níž nevěděl a která vyšla najevo až při znaleckém zkoumání,“ konstatoval předseda senátu.

Soud se proto nakonec rozhodl uložit trest pod dolní hranicí zákonné trestní sazby. „Rozhodli jsme o trestu, který mu bude připomínat, že takto jednat nemůže. Ale prioritou pro nás bylo dát mu šanci se léčit. Jde o mladého člověka, který má ještě všechno před sebou,“ uzavřel Špeta.

Reklama

Výběr článků

Načítám