Hlavní obsah

Dejte mi podmínku, vězení mě nenapraví, žádal soud zloděj

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jízdnímu kolu zamčenému na chodbě jednoho z bytových domů nedokázal odolat pětadvacetiletý recidivista Ivan Horváth. Loni v květnu za doby trvání nouzového stavu bicykl i se zámkem popadl a spěchal do nejbližší zastavárny. Pak tvrdil, že by mu stačila podmínka, neboť vězení jej stejně nenapraví. Krajský soud v Brně ale jeho přání nevyslyšel a muž tak musí na tři roky za mříže.

Foto: Právo

Ivan Horváth u brněnského krajského soudu

Článek

Ve svém poměrně mladém věku má za sebou Horváth už několik pobytů za mřížemi, povětšinou za krádeže. Jak lakonicky konstatovala předsedkyně odvolacího senátu brněnského soudu Markéta Jirsová, je buď ve vězení, nebo krade. K jeho životnímu stylu navíc ještě patří užívání drog.

Osudný den mu padlo do oka kolo v hodnotě něco málo přes pěti tisíc korun, na němž přijela za návštěvou rodiny mladá dívka. Horváth za svůj čin a předcházející krádež dostal u brněnského soudu trest tří let vězení, ovšem to se mu zdálo příliš přísné, proto podal odvolání.

Krádež nesouvisela s nouzovým stavem, zastala se zloděje pečiva ministryně Benešová

Krimi

Na otázku soudu, zda není stíhán ještě za něco dalšího, Horváth nezapíral. „Mám ještě mařenku za to, že jsem nenastoupil do vězení,“ přiznal stíhání za maření úředního rozhodnutí.

„Na jeho jednání se nemůže vztahovat klauzule o nouzovém stavu, trest je neúměrně přísný. Pokud nekradl zdravotnický materiál, tak by se zvýšená sazba neměla aplikovat. Teď vyšel nový pandemický zákon, kde jsou vyšší sazby za trestné činy v případě, že je jimi poškozen zájem společnosti na zvládání epidemie,“ tvrdila mužova obhájkyně.

Druhá vlna: přísnější trest u 15 tisíc krádeží

Krimi

Státní zástupkyně Dagmar Veverková o mírnějším trestu nechtěla ani slyšet. „Žádá, aby dostal pokud možno podmínku s tím, že čin spáchal v drogovém opojení. A vězení prý u něj nepovede k resocializaci. Pokud si myslí, že si může trest vybírat, tak bohužel pro něj se mýlí,“ prohlásila žalobkyně.

Odvolací senát byl stejného názoru. „Obžalovaný je recidivista, opakovaně a kontinuálně se dopouští trestné činnosti. Pokud ji páchá pod vlivem drog, není to pro něj polehčující okolnost, ale naopak přitěžující,“ smetla Jirsová odvolání ze stolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Za krádež instantní kávy půjdou do vězení

Za krádež dvanácti balení instantní kávy v době nouzového stavu pražský městský soud udělil pravomocně dvěma mužům tresty 18 a 21 měsíců vězení. Původně přitom...

Výběr článků

Načítám