Hlavní obsah

Rath odchází do vězení s desetimilionovým dluhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý středočeský hejtman David Rath v pondělí nezaplatil sankci 10 milionů korun, kterou mu uložil soud. Řekl to novinářům v pondělí před nástupem do ruzyňské věznice, kde si má odsedět sedmiletý trest za korupci. Ratha zadržela policie v roce 2012, když si odnášel sedm milionů korun v krabici od vína.

Záznam: TK Davida Ratha před nástupem do vězniceVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

 
Článek

„Do šesti hodin odpoledne budu ve vězení. Vyřizoval jsem dnes různé papíry a byl jsem u zubaře. Dnes jsem pacienty neměl, musel jsem je odvolat. Po 18. hodině budu pevně v rukou našeho státu. Beru si hygienické potřeby a knihy, mám Šindlerův seznam, Doktora Živago nebo Osudy dobrého vojáka Švejka,“ řekl David Rath v Hostivici.

Předpokládá, že ve vězení bude pracovat jako lékař. „Počítám se sedmi lety, ale v druhé větvi můžu dostat ještě půl roku navíc. Já budu chtít být tam, kde mě budou moct využít jako lékaře. Vždycky jsou ty menší nemocnice lepší než ty větší,“ konstatoval exhejtman.

Deset milionů nemá

Podle svých slov dosud neposlal 10 milionů korun jako součást trestu. „Já je nemám. Vrchní soud mi zatím neuvolnil peníze, což je asi 2,5 milionu. Takže mi je stát musí vrátit, a pak jim je můžu zaplatit. Můj proces je politický, všichni do toho zasahovali v čele s paní Bradáčovou. Chtěli mi zavřít ústa. Až to dostanu k mezinárodnímu soudu, tak bude mít Česká republika ostudu,“ podotkl Rath.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD a exministr zdravotnictví David Rath při setkání s novináři.

Zopakoval, že je s podivem, jak rychle mu byla doručena výzva do nástupu trestu. „Mně jedinému přivezli nástup do výkonu tři policisté, ostatním obžalovaným to poslali poštou. Je to jasný důkaz, že soudce Pacovský je podjatý. Nikdo z ostatních výzvu ještě nedostal,” řekl Rath.

Sedm let

Zatímco středočeský krajský soud poslal loni Ratha na 8,5 roku do vězení, odvolací senát letos v červnu trest zmírnil na sedm let a snížil i peněžitý trest na deset milionů korun.

Za sedm milionů v krabici sedm let ve vězení. Rathův trest je pravomocný

Krimi

Žalobce však požadoval, aby Rathovi a manželům Kateřině a Petrovi Kottovým propadl celý majetek. Vrchní soud s tím však nesouhlasil. „Takový trest by totiž byl v kombinaci s dalšími tresty (zejména dlouholetými tresty odnětí svobody) zcela zjevně nepřiměřeně přísný,“ odmítl předseda senátu Pavel Zelenka požadavek státního zástupce.

Záznam: TK Davida RathaVideo: Novinky

Rekonstrukce zámku

Ve prospěch obžalovaných hrála i dosavadní bezúhonnost, věk či jejich povolání lékařů. V očích odvolacího soudu jim naopak přitížilo, že se dopustili organizovaného jednání. Rath strávil ve vazbě 1,5 roku, tato doba se odečte od sedmiletého trestu.

Rath míří do vězení. Nevím, jak zaplatím 10 milionů, tvrdí

Domácí

V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal na šest let do vězení. Každý má rovněž zaplatit 15 milionů korun. Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie bývalého hejtmana zadržela v květnu 2012, když si tuto částku odnášel z domu Kottových v krabici od vína.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu, který posuzoval jeho žádost o propuštění z vazby.

Rath a Kottovi figurují i v takzvané druhé větvi korupční kauzy. Bývalý středočeský hejtman si podle obžaloby spolu s Kottovými domlouval úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Obžalováni jsou i další podnikatelé, manažeři a několik firem. Soud začal tuto větev projednávat letos v lednu.

Reklama

Související články

Policie navrhla další obžalobu Ratha

Policisté ve středu navrhli obžalovat bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha i ve druhé větvi korupční kauzy, která se týká údajné manipulace veřejných...

Výběr článků

Načítám