Hlavní obsah

Cizinci výprask skinům prošel, zbitý chodec už ne

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Když před dvěma lety syrský prodavač z plzeňského kebabu přetáhl obuškem po hlavě dva skiny za rasistické urážky, měl pro něj soud pochopení a za výtržnictví a ublížení na zdraví mu žádný trest neuložil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Mohamad Yzan Ramadan u soudu

Článek

Tento týden ale skončil 25letý Mohamad Ramadan před plzeňským soudem znovu a opět se pral. Tentokrát se ale už žádné shovívavosti nedočkal a za bezdůvodný útok pěstmi na chodce dostal 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Rozsudek je pravomocný.

Incident se odehrál letos v únoru. Předcházel mu konflikt Ramadana s řidičem trolejbusu, který na něj zatroubil poté, co se cizinec otáčel v křižovatce ulic Koperníkova a Tylova blízko centra města. Na zastávce pak obžalovaný trolejbus dojel, zastavil u něj a jeho šoférovi sprostě nadával. Celou situaci sledoval i 51letý Václav H. s manželkou.

Za rasistické urážky přetáhl Syřan skiny obuškem, soud pro něj měl pochopení

Krimi

Ramadan k němu přiběhl a nejprve ho úderem do ramene srazil k zemi a pak do něj bouchal pěstmi. Žena se snažila útočníka odtrhnout, ale schytala ránu do obličeje.

Neslušnost na veřejnosti

„Je to bohužel pravda. Udělal jsme velkou chybu a lituju toho,“ řekl před soudem Syřan. Nadávky řidiči trolejbusu vysvětlil tím, že ho naštvalo zatroubení. Chodce prý napadl proto, že mu nadával.

„Koukal na mě a pak řekl něco jako debil. Tak jsem za ním vyběhl a ptal se ho, proč mi nadává, a strčil jsem do něj ramenem. On mě chytil kolem krku, já ho taky chytil a oba jsme upadli,“ líčil Ramadan, co se tehdy na chodníku odehrávalo. Podle svých slov se dokázal postavit na nohy jako první.

Syřan u předcházejícího soudu loni v červenciVideo: Patrik Biskup, Právo

„Pán ještě ležel na zemi. Tak jsem ho zaklekl a praštil několikrát pěstí do hlavy,“ pokračoval obžalovaný. Pak se prý ohnal i po ženě, která rvačce z bezprostřední blízkosti přihlížela. „Nevím, jestli něco schytala. Já jsem nasedl do auta a odjel,“ dodal.

Napadený muž před soudem řekl, že se jen bránil. Podle samosoudkyně Miriam Kantorové se obžalovaný dopustil hrubé neslušnosti na veřejnosti. „Tím spáchal přečin výtržnictví, a to navíc v krátkém časovém období od rozsudku, podle kterého za obdobné jednání soud upustil od jeho potrestání,“ doplnila Kantorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám