Hlavní obsah

Bývalý šéf mordparty Mareš vypovídal u soudu v kauze Barták. Moc toho neřekl

– Liberec

Výpovědí někdejšího elitního policisty Josefa Mareše pokračovalo v pátek u Krajského soudu v Liberci projednávání kauzy lékaře Jaroslava Bartáka. Ten je obviněn z plánování tří vražd, vydírání a útěku z vězení. Mareš, někdejší kriminalista z pražské mordparty a scenárista televizních seriálů Devadesátky a Případy prvního oddělení, je v Bartákově kauze klíčovou osobou. Zasáhl totiž do počátku celého příběhu.

Foto: Novinky

Soud s lékařem Jaroslavem Bartákem

Článek

Barták si v roce 2013 začal odpykávat dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek. Podle obžaloby ze msty za odsouzení plánoval vraždy bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, pravoslavného kněze Eugena Freimanna a také advokáta Oldřicha Choděry, kteří v jeho případu vypovídali.

Právě Mareš totiž v roce 2013 převzal od Bartákova spoluvězně z liberecké vazební věznice tajně natočený audiovizuální záznam, na němž Barták rozvádí své vražedné plány.

Poslední dva muže chtěl Barták před jejich zavražděním ještě vydírat, a získat tak finance v řádu desítek milionů korun na útěk z věznice. Využít k tomu chtěl vrtulník i soukromé letadlo a přes Polsko se hodlal dostat do Běloruska, kde by mohl získat politický azyl.

Lékař Barták požádal o podmíněné propuštění z vězení

Krimi

Krajský soud v Liberci se údajně vražednými plány Jaroslava Bartáka zabývá už počtvrté, třikrát ho uznal vinným. Poprvé mu za plánování vražd vyměřil trest 18 let vězení, verdikt ale zrušil vrchní soud. Podruhé mu uložil 15 let, odvolací soud trest snížil na osm let a Nejvyšší soud ho zrušil. Potřetí mu uložil osmiletý trest, vrchní soud ho snížil na šest a Nejvyšší jej opět zrušil.

Foto: Novinky

Josef Mareš

Právě Nejvyšší soud také rozhodl, aby se liberecký soud pokusil co nejvíce osvětlit, jak tajně pořízená nahrávka s Bartákem vznikla a jak se dostala z věznice. Osvětlit to měl právě Mareš.

Ten ale v pátek v Liberci zopakoval, že si už nepamatuje, od koho dostal informaci, aby převzal natočený záznam s Bartákem.

Klíčový svědek v kauze lékaře Bartáka si už nic nepamatuje

Krimi

„Prvotní informaci, kterou jsem dostal, jsem dostal z vězeňského prostředí. Ale neřeknu vám to přesně. Prostě nevím,“ odpověděl Mareš. Záznam měl pořídit Bartákův spoluvězeň Miloš Levko, za kterým měl Mareš odjet do liberecké vazební věznice. Do té doby prý Levka neznal. „Než jsem odjel, ověřoval jsem si, jestli to není bájný pohádkář,“ popsal expolicista.

Záznam nezanechal stopy

Od Levka prý převzal dokumenty a nosič se záznamem. Ten si prý prohlédl a pak informoval libereckou věznici a po ní i liberecké kriminalisty. „V celé věci jsem jinak nepůsobil, nemám s tím nic společného,“ trvá na svém Mareš.

Levko měl Bartáka natočit kamerou ukrytou v hodinkách. Hodinky se ale nikdy nenašly a Levko nevysvětlil, co s nimi udělal. V Liberci v pátek vypovídal také soudní znalec, který měl prozkoumat soubory s natočeným záznamem a zjistit, zda s nimi někdo nemanipuloval a jakým zařízením byly pořízeny.

Ani znalec ale nedospěl k osvětlujícím závěrům. „Zařízení (kterým byly záznamy pořízeny) nezanechalo stopy, o jaké zařízení by se mělo jednat,“ konstatoval znalec. „Záznam byl převeden do formátu, z něhož už se to nedalo zjistit,“ doplnil znalec. Projednávání případu bude pokračovat v srpnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám