Hlavní obsah

Lékař Barták požádal o podmíněné propuštění z vězení

Odsouzený lékař a podnikatel Jaroslav Barták požádal o podmíněné propuštění z věznice v Rýnovicích. Tam si odpykává dvanáctiletý trest za znásilnění, vydírání a sexuální nátlak. Okresní soud s tím nesouhlasí, krajský žádá o psychiatrický znalecký posudek. Informoval o tom v sobotu server iRozhlas. Lékař je navíc obžalován z plánování tří vražd a vydírání.

Foto: Michael Polák, Právo

Jaroslav Barták u soudu

Článek

K Okresnímu soudu v Jablonci nad Nisou dorazila Bartákova žádost o podmíněné propuštění loni v srpnu. Bývalý spolumajitel polikliniky v pražských Modřanech dostal trest mimo jiné za sexuální zneužívání svých asistentek. Barták by se sice na svobodu mohl po dvanácti letech dostat už příští rok, vše chce ale ještě urychlit, uvedl server. „Je to pravda,“ řekl serveru k informaci o žádosti o podmínečné propuštění jeden z jeho advokátů Jiří Noha.

Klíčový svědek v kauze lékaře Bartáka si už nic nepamatuje

Krimi

Jablonecký soud podle serveru odmítá žádosti vyhovět. Již dvakrát se proto musel třiašedesátiletý lékař odvolat k liberecké pobočce Krajského soudu v Ústí nad Labem, která pokaždé rozhodnutí jabloneckých soudců zrušila. Nejprve z procesních důvodů, podruhé, na konci ledna, kvůli požadavku na doplnění dokazování. „Požadují doplnit znalecký zdravotnický posudek v oboru psychiatrie-psychologie. Poté může soud rozhodovat znovu,“ řekla iRozhlasu předsedkyně jabloneckého soudu Kateřina Kupková. Psychiatrů je podle ní ale nedostatek.

Znalecké posudky lékaře, které vznikly v minulosti, se k možnému zlepšení Bartákova chování vyjádřily negativně. Okresní soud Bartákovy žádosti opakovaně odmítá, protože podle něj nejsou naplněny podmínky pro předběžné propuštění. Podle předsedkyně soudu Kupkové jde navíc o poměrně komplikovanou kauzu.

Za plánování vražd snížil soud lékaři Bartákovi trest. Celkem si odsedí 18 let

Krimi

Bartákovy činy vyšly najevo v roce 2011. V roce 2013, když si odpykával trest v liberecké věznici, podle obžaloby ze msty za předchozí odsouzení plánoval vraždy advokáta, kněze a bývalého šéfa vojenské tajné služby. Barták se hájí tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Podle něj jde o spiknutí proti němu. Obžaloba tvrdí, že vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun a využít je k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. Zajistit to měl jeho tehdejší spoluvězeň Levko, který ale místo toho vše oznámil a svá tvrzení doložil nahrávkami, jež pořídil prostřednictvím hodinek. Obhajoba jeho důvěryhodnost od začátku zpochybňuje. Liberecký krajský soud řešil případ už třikrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám