Hlavní obsah

Bývalá studentka obvinila pedagoga ze znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vedením jedné z brněnských středních škol přišla před třemi lety bývalá studentka a svěřila se, že ji před deseti lety znásilňoval učitel němčiny. Učitel dostal výpověď, následující policejní vyšetřování ale vyšumělo do ztracena. Do ofenzívy se tak pustil pedagog, který studentku zažaloval o 300 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U brněnského krajského soudu nakonec znesvářené strany dospěly ke smíru v podobě jednoduché omluvy.

Trýznivé zážitky v podobě vynuceného sexuálního styku měla tehdy již plnoletá studentka zažívat se svým o 29 let starším učitelem v letech 2008 a 2009. Jak vyplynulo z dokazování u soudu, dvojice se tehdy skutečně stýkala, jenže jako oficiální pár. Vedení školy chtělo nerovný poměr řešit s dívčinými rodiči, ti ale vzkázali, ať do toho škola nezasahuje.

FOTO: V Praze se demonstrovalo proti nízkým trestům za znásilnění

Domácí
Náklonnosti si užívala včetně přijímání dárků. Vždy působila suverénně, vyhovovalo jí to.
spolužačka studentky

Předseda senátu Michal Ryška při jednání přečetl textové zprávy, které studentka pedagogovi posílala.

„Jsem ráda, že se ti to se mnou líbilo, bylo to krásné. Miluju tě a nemůžu bez tebe žít. Chci být s tebou a každý den se vedle tebe probouzet. Jsi mou životní láskou, patřím ti celá,“ nechal Ryška nahlédnout do komunikace a upozornil i na fotky z téhož období, kdy se dívka na dovolené k pedagogovi tulila, usmívala se a líbala jej.

Svlíkni se a máš bod aneb Seznamovací kurzy Právnické fakulty

Domácí

„O jejich vztahu jsme věděli, nijak se tím netajili. Jednu dobu nosili do školy i stejné svetry. Nechala se od něj částečně vydržovat, byla veselá, náklonnosti si užívala včetně přijímání pozorností a dárků, vždy působila suverénně, vyhovovalo jí to,“ přečetl soud výpověď na policii, kterou poskytla studentčina spolužačka.

Choval se nevhodně

Na druhou stranu němčinář nebyl žádné neviňátko. Za dobu působení na škole si vysloužil řadu vytýkacích dopisů, v nichž prim hrálo zejména jeho nevhodné chování ke studentkám. Z dokladů prezentovaných soudem plynulo, že se jich nevhodně fyzicky dotýkal a oslovoval dívky stylem: „Prcinko, pojď, budu to po tobě chtít tvrdě.“

Jedné studentce dokonce poslal domů balíček se šperkem. Vedení školy se i přes předchozí stížnosti rodičů s pedagogem rozloučilo až po oznámeném znásilnění.

Tresty za znásilnění v Česku: Jen třetina pachatelů skončí za mřížemi

Krimi

Senát soudce Ryšky, který žalobu na ochranu osobnosti posuzoval, nakonec strany sporu upozornil, že ve spise nevidí důkazy o tom, že poměr byl násilného charakteru. Ovšem jedním dechem také upozornil, že pedagog těžko může očekávat finanční satisfakci za pošlapanou pověst.

„Pověst pána byla naprosto nevalná už před zásahem žalované. Zmíněný zásah se navíc odehrál jen ve velmi úzkém okruhu osob,“ prohlásil Ryška s odkazem na to, že bývalá žačka vše popsala jen před ředitelem a jeho zástupkyní.

Poslanci chtějí zpřísnit tresty za znásilnění. A změnit jeho definici

Domácí

Nakonec za dohledu soudu znesvářené strany uzavřely smír s tím, že žena zašle učiteli vcelku nejednoznačnou písemnou omluvu, v níž bude litovat toho, že po letech navštívila školu a uvedla, že byla znásilněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám