Hlavní obsah

Tresty za znásilnění v Česku: Jen třetina pachatelů skončí za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesto, že znásilnění je pro jeho oběti jeden z nejhorších trestných činů, tresty, které za něj soudy ukládají, většinou bývají jen podmíněné. A podobný trend je také v případech sexuálního nátlaku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nařčení z těchto trestných činů momentálně čelí poslanec Dominik Feri (TOP 09), který se kvůli tomu rozhodl na svůj post rezignovat.

Advokátka Lucie Hrdá dlouhodobě zastupuje oběti sexuálních trestných činů. Pokud by za ní přišly dívky, které podaly svědectví o chování poslance Feriho, podala by trestní oznámení pro znásilnění.

Vězení pro 129 násilníků

„Ta obvinění jsou závažná, ale já nejsem ten, kdo o tom rozhoduje. Advokát může k něčemu dospět, ale to neznamená, že policie udělá stejnou právní kvalifikaci nebo to tak posoudí soud,“ řekla Právu. Podle Hrdé zatím nelze vůbec předvídat, jak se bude Feriho případ vyvíjet.

Novinářka k případu Feri: Oběti nátlaku se neznaly, o manipulace nejde

Domácí

Poslancovu kauzu ve čtvrtek druhým dnem řešila pražská policie. Podle mluvčího Jana Daňka je prověřování stále na samotném počátku. „Ta situace se řeší, budou se muset vyslechnout všechny zainteresované osoby a podobně, zatím se k případu nemůžeme blíže vyjadřovat,“ doplnil.

Právo prozkoumalo údaje z aplikace jaktrestame.cz, kde odborníci shromažďují data o trestných činech, které řešily soudy, a také to, jakými udělenými tresty jednotlivé kauzy dopadly. V případech znásilnění česká justice mezi roky 2016 a 2019 odsoudila 364 pachatelů. Nejčastěji byli ve věkové kategorii dvacátníků a třicátníků.

Fotograf z Prahy měl znásilňovat modelky. Policie hledá další poškozené

Krimi

Trest vězení soudy uložily 129 lidem, což představuje zhruba jednu třetinu z celkového počtu odsouzených. Největší část trestů se pohybovala v délce kolem 2,5 roku vězení. Zbytek pak odešel s podmínkou, peněžitým trestem, byl vyhoštěn nebo se od potrestání upustilo.

„Podmínky se dostávají i za naprosto brutální věci. Nemám nic proti tomu, aby se podmínka ukládala tam, kde to je vhodné. Tedy u činů, kde je nižší brutalita, nebyly tam takové následky a podobně. Ale pokud můžete dát podmínku člověku, který nutí partnerku jíst výkaly a u toho ji znásilňuje, tak to už můžete dát podmínku za všechno každému,“ uvedla Hrdá.

Vývoj nelze odhadnout

Ještě víc podmínek než v případech znásilnění pak justice rozdává u trestného činu sexuální nátlak. Tam se jejich číslo pohybuje kolem osmdesáti procent. Podle Hrdé je problém v tom, že soudy v podobných kauzách nerozhodují jednotně. I jako zkušená obhájkyně v podobných věcech tak nedokáže dopředu vůbec odhadnout, jak kauza dopadne.

Advokátka sexuálních obětí: K dokázání znásilnění stačí řetězec nepřímých důkazů

Krimi

„Ty věci se nedostávají k Ústavnímu a Nejvyššímu soudu, protože oběti nemají takovou právní podporu, aby se tam dostaly. Státní zástupci se proti nízkým trestům odvolávají málokdy,“ vysvětlila.

Za další východisko pak uvedla, že by měla vzniknout metodika, jak případy sexuálních trestných činů posuzovat. Dosud totiž chybí. A doporučila také, aby bylo povinné vzdělávání soudců, které by se na zmíněné problémy zaměřilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám