Hlavní obsah

Bagr začal demolovat v Lenoře dům po výbuchu

Právo, Pavel Orholz
Lenora

V Lenoře na Prachaticku začala ve čtvrtek demolice obytného domu, který zničil na začátku října požár a výbuch. Stavaři by měli objekt kompletně strhnout a rozebrat do Vánoc. Práce s pásovým nakladačem se výrazně nedotknou provozu na silnici I/39, po které jezdí řidiči do Německa.

Demolice domu v LenořeVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Při požáru a následné explozi domu 3. října zemřel muž, který výbuch pravděpodobně způsobil, dalších devět lidí bylo zraněno a jeden z nich je stále v nemocnici ve velmi vážném stavu.

Ve čtvrtek nad ránem, tedy více než dva měsíce po tragédii, se do trosek domu u hlavní silnice směrem do Německa pustil pásový nakladač a začal jej rozebírat.

Výbuch v Lenoře: Lidé prý na výhrůžky souseda upozorňovali, policie to neřešila

Domácí

„Začínáme tou stranou domu, která je blíže k Nové Peci, a potom přistoupíme k druhé části, jež sousedí s nepoškozeným domem 32. Budeme muset požádat lidi, aby v pracovní době opustili své byty. Suť budeme odvážet na skládku. Hlavní silnice by měla až na výjimky zůstat bez dopravních omezení,“ řekl Právu Jaroslav Vlach, stavbyvedoucí z táborské firmy Vitas, která má demolici na starosti.

Všichni obyvatelé domu už mají náhradní ubytování. „Jsou u rodin, u příbuzných, nebo v náhradním bydlení, takže je o všechny postaráno. Už dostali i nějaké peníze. Například ze sbírky Adry si rozdělili 2,7 milionu korun, půl milionu od obce a dalších 542 tisíc z Jihočeského kraje. Další peníze budeme rozdělovat na zastupitelstvu 12. prosince,“ ujistil starosta Lenory Antonín Chrapan (Lenora žije).

Hasiči natočili dronem trosky vybuchlé budovy (9. října 2019)Video: HZS Jihočeského kraje

V domě žilo devatenáct lidí a někteří z nich se přišli na demolici podívat. „Jsem přímo z toho baráku. Ven jsem se dostal jako poslední, když mi pomohli hasiči, kteří mi pomohli slézt po žebříku dolů. Stavět dům už nebudu, na to nemám věk, budu v podnájmu,“ svěřil se Právu jeden z obyvatel Richard Němec.

Nešlo tomu předejít

Podle něho se dalo požáru a výbuchu, který byl podle místních zřejmě úmyslným činem jednoho z psychicky nemocných nájemníků, jen velmi těžko předejít. „Nevím, snad pokud by byly lepší zákony, dalo se všemu zabránit. My jsme na něj upozorňovali policisty, ale neměli žádný zásadní důkaz, že porušil zákon. Slovně nás napadal a dovoloval si hlavně na slabší obyvatele,“ konstatoval Němec.

Lidé z vybuchlého domu v Lenoře přišli o všechno. Zřízena už je sbírka

Krimi

Upozornil, že hádky s mužem se týkaly například účetnictví na topení. „Ještě rozmlátil kotle,“ podotkl Němec.

Policisté zatím případ neuzavřeli a čekají na další důkazní expertizy. „V současné době případ vyšetřujeme jako úmyslné obecní ohrožení,“ konstatovala mluvčí policistů Štěpánka Valentová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám