Hlavní obsah

Vybuchlý dům v Lenoře musí k zemi. Do ostatních bytovek se lidé vrátí

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lenora

Obyvatelé Lenory na Prachaticku se pomalu vzpamatovávají ze čtvrtečního výbuchu bytového domu. V pátek dopoledne našli někteří sílu a přišli se na místo podívat. Se slzami v očích se dívali na zdemolovaný dům, který hasiči začali postupně rozebírat, protože hrozilo, že se zřítí.

Výbuch v obci LenoraVideo: Lucie Kándlová, Právo

 
Článek

„Pořád tomu nemohu uvěřit. Přišli jsme úplně o všechno, nemáme oblečení, fotografie, vybavení, zkrátka nic. Já se celá třesu, když to vidím. Ještě že jsem neměla u sebe vnoučata, to nechci ani domýšlet, jak by to dopadlo,“ řekla žena, která v jednom z bytů ve zdemolovaném domě bydlela.

Třípatrový dům vybuchl ve čtvrtek kolem čtvrté hodiny ranní. Jeden člověk zemřel, devět lidí bylo zraněno. Dva z nich jsou s těžkými popáleninami v péči lékařů v Praze. Ostatní zraněné převezly sanitky do prachatické nemocnice.

Lidé z vybuchlého domu v Lenoře přišli o všechno. Zřízena už je sbírka

Krimi

„Dvě mladší ženy již byly propuštěny z chirurgie, příbuzní si je vzali k sobě. Jedna starší žena zůstává na interně, jeden manželský pár na ortopedicko-traumatologickém oddělení. Jeden muž byl z jednotky intenzivní péče přeložen na chirurgické oddělení,“ uvedla Iva Nováková, mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice.

Jihočeští kriminalisté již zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli a viní ho z trestného činu obecného ohrožení. Potvrdili tak informaci Práva, že dům někdo zapálil úmyslně. Stále častěji se mluví právě o mrtvém muži, který v domě bydlel a sousedům prý několikrát vyhrožoval tím, že dům „vyhodí do povětří“.

Foto: HZS Jihočeský kraj

Hasiči na místě začali s postupným rozebíráním domu.

„U mrtvé osoby byla nařízena soudní pitva, která proběhne v pondělí. Její výsledky přinesou kriminalistům další důležité informace pro vyšetřování,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

V pátek dopoledne přijel na místo také statik, který zdemolovaný dům detailně prohlédl. A jeho verdikt je nekompromisní. Dům musí jít k zemi. „Statik rozhodl o demolici. Ještě v pátek odpoledne jel na stavební úřad, který musí vydat demoliční výměr. Kdy ke stržení domu dojde, ale nejsem v tuto chvíli schopen říct,“ uvedl starosta Lenory Antonín Chrapan.

Foto: HZS Jihočeský kraj

Při výbuchu se zranilo devět lidí, z toho dva těžce

Statik také prohlédl ostatní domy, které výbuch poškodil. Z nich bylo evakuováno devatenáct lidí, kteří zůstávají zatím u svých příbuzných. Ve čtvrtek odpoledne si za doprovodu hasičů mohli vzít z poškozených bytů ty nejnutnější věci.

Výbuch domu v Lenoře někdo způsobil úmyslně, myslí si policie

Krimi

„U dvou poškozených bytovek demolice není nutná. Nájemníci se ale zatím vrátit nemohou, musí se udělat stavební úpravy, opravit okna, elektrika, topení. A to bude trvat. Možná ta nejvzdálenější bytovka, když to všechno půjde a firmám se to podaří, tak možná v neděli se někdo už bude moci vrátit, ale musíme počkat, jak to všechno půjde,“ dodal starosta.

Pro obyvatele domu, kteří přišli naprosto o všechno, byla již zřízena sbírka. Obecní úřad v Lenoře ve spolupráci s nadací Adra zřídil zvláštní účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 577. Na něj mohou lidé posílat peníze, které se rozdělí mezi poškozené. Pomoc přislíbil také Jihočeský kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám