Hlavní obsah

Auto srazilo dítě, matka na sanitku nečekala. Se zraněným chlapcem ze strachu utekla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sérii nepochopitelných zkratů předvedla matka pětiletého hocha, která se s ním rozhodla přeběhnout frekventovanou čtyřproudou silnici v Brně. Přestože poblíž byly hned dva přechody, skočila s dítětem mezi jedoucí auta. Jenže hocha neměla plně pod kontrolou a ten vběhl pod projíždějící auto, které jej srazilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Místo toho, aby matka počkala na přivolanou sanitku, chlapce, kterému tekla krev z nosu a měl zlomenou nohu, popadla a utekla s ním domů. Zřejmě proto, aby se o nehodě nedozvěděl otec hocha, s nímž má matka dlouhodobě spory. Za ublížení na zdraví z nedbalosti matku potrestal brněnský městský soud trestem obecně prospěšných prací.

Matka si ani nevšimla, že klukovi auto přejelo nohu, a zajímalo ji jen, že jí to otec vyčte
soudce

K nehodě došlo loni v polovině ledna na frekventované brněnské ulici poblíž výpadovky na dálnici D1. Žena s dítětem se nejprve propletla mezi auty v jednom směru a pak vběhla do dalšího dvoupruhu, kde už je štěstí opustilo.

„Z protisměru najednou mezi auty vyběhlo dítě, já jsem ještě stačil strhnout řízení, takže mi dítě narazilo do boku auta,“ řekl před soudem řidič vozidla.

Vlak v Praze srazil 14letého chlapce, na místě zemřel

Krimi

„Kluk ležel na zemi, plakal, řidič za mnou hned volal záchranku. Matka s dítětem si sedly k němu do auta, jenže ona se najednou zvedla a i s dítětem odešla. Volal jsem, ať nikam nechodí, ještě jsem stačil zavolat na nějakého pána na chodníku, ať je sleduje, ať víme, kam poslat záchranku,“ dodal řidič auta.

„Děcku se něco stalo a baba zdrhá!” 

Soud měl k dispozici i kamerový záznam z vozu, který jel za autem, jež chlapce srazilo. Jeho řidič vzal matku i s dítětem k sobě do auta, aby počkaly na záchranku. Na zvukovém záznamu z kamery je pak jasně slyšet, co se dělo.

„Děcku se něco stalo a baba zdrhá! To není prdel! Já jsem ju vzal do auta, ale ona utekla!“ rozčiloval se řidič při hovoru s policisty.

Třináctiletá dívka vyběhla zpoza autobusu přímo pod kola auta

Krimi

Matka se pak vytasila s obhajobou, že chlapci se chtělo na velkou stranu. „Obžalovaná doznává, že šla, kde neměla, ale měla k tomu vážný důvod, spěchala totiž s nezletilým na záchod,“ vysvětlil ženin advokát.

„Řidič je mohl vidět. A zranění hocha nebylo takového charakteru, aby to bylo trestně postižitelné. Chlapec měl nohu v sádře, ale u dítěte jeho věku to nepředstavovalo podstatné omezení. Šlo jen o přestupek,“ tvrdil advokát. Sama matka v závěrečné řeči jen uvedla, že ji „zrovna nic nenapadá“.

Soudce Michal Kabelík pak připomněl, že s ženou už měl před časem co do činění, neboť ji odsoudil za křivé obvinění bývalého partnera ze sexuálního zneužívání jejich syna.

Podle soudce nebylo o zavinění nehody ze strany matky sporu. „Do padesáti metrů jsou tam dva přechody, navíc jeden z nich minuli. Obžalovaná neopomněla podotknout, že kluk byl předtím pět dní u otce, který ho prý nenechal jít na WC. To si dělá legraci? Děti je navíc také potřeba vychovávat k dopravní kázni,“ rozohnil se soudce.

Zfetovaný řidič ujížděl v Hradci Králové hlídce i s 11letou dcerou

Krimi

Soudce nadzvedlo i to, jak matka utekla. „Kluka srazilo auto, ona si ani nevšimla, že mu přejelo nohu. A zajímá ji co? Že jí to otec vyčte. Prchá se zraněným děckem, o kterém netuší, jestli nemá vnitřní zranění. Matku zajímalo jen to, jak se rychle dostat pryč, kdy by zas asi mohla pomlouvat otce nebo co. Jednalo se evidentně o její vinu,“ zakončil soudce.

Státní zástupkyně trest přijala, obžalovaná si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám