Hlavní obsah

Na objasnění původu peněz v kauze lihové mafie nedošlo, soudce se neptal

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Po třech dnech jednání u Okresního soudu ve Zlíně v kauze údajného praní špinavých peněz tzv. lihové mafie dokončil obžalovaný otec lihového bosse Radka Březiny Vladimír svou výpověď a měl čelit dotazům žalobce a advokátů. Podle svých slov je schopen rozklíčovat původ peněz podle dokladů, odmítl ale odpovídat na otázky státního zástupce i obhájců, čemuž soudce vyhověl a sám se dále rovněž neptal.

Státní zástupce Radek Bartoš ke kauze lihového bosse BřezinyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Obžaloba Vladimíra Březinu spolu s exmanželkou Radka Březiny Stanislavou a dvěma asistentkami rodinného byznysu klanu Březinů Kristýnou Mazurovou a Kateřinou Míčkovou viní z legalizace výnosů pocházejících z trestné činnosti. Radek Březina se podle vyšetřovatelů s organizovaným gangem dopustil prodejem nelegálního lihu daňových podvodů za 5,6 miliardy korun.

Březina starší měl ve čtvrtek po třech dnech za sebou rozsáhlou výpověď. Stejně jako trojice dalších obžalovaných před soudem tvrdí, že s nelegálními lihovými obchody svého syna nemá nic společného a stovky milionů tekoucích přes jeho účty jsou čisté peníze. U hlavního líčení sdělil, že peníze pocházejí historicky od jeho dědečka a otce, a velkou část vydělal i on sám.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Vladimír Březina a Stanislava Březinová u Okresního soudu ve Zlíně

Jemu, manželce Radka Březiny i dvěma asistentkám hrozí až osmileté vězení. Obžaloba tvrdí, že se čtveřice na praní špinavých peněz podílela mezi lety 2005 až 2013. Podle žalobce Radka Bartoše se snažila peníze zlegalizovat například nákupem cenných papírů a nemovitostí. Vladimír Březina si podle spisu díky tomu přišel na více než 440 milionů a Březinová na více než 42 milionů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Odvolací soud potvrdil trest pro lihového bosse BřezinuVideo: Aleš Fuksa, Právo

Hlavní líčení provází napětí mezi soudcem Pavlem Houdkem a žalobcem Radkem Bartošem. Soudce loni odmítl obžalobu projednat, označil ji za zcela vadnou a vrátil státnímu zástupci k došetření. Žalobce pak Houdka vinil z podjatosti. Ostrý rozkol mezi oběma panuje i v soudní síni. Houdek nechal obžalované přečíst svá vyjádření a pak na jejich žádost nedovolil pokládat otázky ze strany státního zástupce a obhajoby.

Během hlavního líčení vznesl státní zástupce i námitku proti vedení výslechu Vladimíra Březiny soudcem. Předsedovi senátu totiž stačila jen obecná vyjádření Březiny a na bližší okolnosti, které z výpovědi vyplývaly, se již neptal. „Jsem schopen rozklíčovat podle dokladů původ peněz,“ sdělil soudu Březina.

Spolupracující obviněný Lubomír Kaláč popsal fungování likérkyVideo: Aleš Fuksa, Právo

Soudce však již doplňující otázky směřující k rozklíčování původu peněz nepoložil. Březina hned v úvodu řekl, že nebude odpovídat na otázky obžaloby ani obhajoby, a Houdek tak byl jediným mužem v soudní síni, který mohl dotazy pokládat.

Reklama

Výběr článků

Načítám