Hlavní obsah

Soud podmínečně pustil z vězení Tomáše Březinu z kauzy lihové mafie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Městský soud v Brně v pondělí podmínečně přerušil výkon trestu Tomáše Březiny z kauzy lihové mafie, vězeňská služba už dostala od soudu příkaz k jeho podmínečnému propuštění. Uvedla to mluvčí služby Petra Kučerová. Bratr Tomáše Březiny Radek dostal 13 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Březina u soudu

Článek

Tomáš Březina byl odsouzen k trestu vězení 3,5 roku, ve vězení včetně vazby strávil zhruba 2,5 roku. Pomohl jako spolupracující obviněný rozkrýt takzvanou lihovou mafii, která připravila stát na daních o miliardy korun.

Soudkyně Barbora Sýkorová ráno ze zasedání vyloučila na žádost obhajoby veřejnost, Březina se k návrhu vyjadřoval prostřednictvím videokonference. Neveřejné nakonec bylo i vynesení usnesení soudu.

Návrh na vyloučení veřejnosti dala obhajoba, obhájce uvedl, že je to z důvodu bezpečnosti odsouzeného. Během zasedání měly zaznít i citlivé informace.

Propuštění potvrdila mluvčí vězeňské správy. „Propouštěcí proces nějakou dobu trvá, zhruba 1,5 až dvě hodiny. Musí se mu vrátit všechny věci, dostane doklady, které odevzdal při nástupu do výkonu trestu, projde zdravotní prohlídkou, jsou to běžné administrativní kroky,” uvedla mluvčí.

Škoda skoro šest miliard

Kauza, v níž jde o téměř šest miliard korun, zaměstnává českou justici už několik let. Rozbít sofistikovaný systém obchodování s nezdaněným lihem pomohl i bratr hlavního organizátora Tomáš Březina. Vystupoval v pozici spolupracujícího obviněného, proto na něj při potrestání pohlížel soud mírněji než na ostatní obžalované.

U krajského soudu dostal čtyři roky, Vrchní soud mu trest zpřísnil na šest let, ale letos v červnu mu ho Nejvyšší soud snížil na 3,5 roku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lihový boss Radek Březina u odvolacího Vrchního soudu v Olomouci.

V případu s rekordní škodou na daních bylo obžalováno celkem osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let.

Škoda na spotřební dani v kauze lihové mafie podle vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali obchodníci v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Poté jej odváželi přímo odběratelům nebo do tajných skladů, spotřební daň neodváděli. Soud množství lihu vyčíslil na 20,8 milionu litrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám