Hlavní obsah

Soud rozplétá nelegální výnosy lihového klanu Březinů za půl miliardy

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Cenné papíry, akcie a nemovitosti v hodnotě přesahující půl miliardy korun nakupovala rodina lihového bosse Radka Březiny z peněz pocházejících z trestné činnosti. U Okresního soudu ve Zlíně stanuli v úterý otec lihového bosse Vladimír Březina, manželka Radka Březiny Stanislava a dvě hlavní asistentky Kristýna Mazurová a Kateřina Míčková, které hotovost v nejvíce případech převáděly na účty klanu Březinů.

Soud ve Zlíně řeší podnikání Radka BřezinyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Radek Březina a další již byli pravomocně odsouzeni pro rozsáhlou trestnou činnost. Bylo prokázáno, jak tato trestná činnost fungovala. Vznikaly výnosy peněz v hotovosti, které byly soustředěny v Lázních Kostelec u Zlína, kde měl Radek Březina a spol. kanceláře. Zčásti byly tyto peníze předávány dalším osobám a uloženy na specifikované bankovní účty,“ přiblížil žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radek Bartoš.

Peníze z účtů pak otec Radka Březiny Vladimír i manželka lihového bosse Stanislava vyváděli na nákup cenných papírů, akcií a také více než deseti nemovitostí. Kriminalisté analýzami porovnali provedené hotovostní vklady v bankách a jejich další převody Vladimírem Březinou, Stanislavou Březinovou. „Zanalyzovali i nákupy cenných papírů a nemovitostí, plus jejich financování,“ doplnil žalobce.

KAUZA LIHOVÉ MAFIE

Jedním z důkazů jsou poznámky vedení černého účetnictví od Tomáše Březiny, který se rozhodl spolupracovat s policií. „Zpracované černé účetnictví pochází z let 2005 až 2010. Nalezli jsme shody se skutečným stavem. Tomáš Březina vysvětlil i způsob vedení černého účetnictví. Dalším důkazem byly zachycené zápisky Radka Březiny z vazby. Vypovídají o tom, že byl majitelem cenných papírů a nemovitostí, dával instrukce, jak se mají jeho lidé chovat, co mají dělat,“ poznamenal Bartoš.

Vladimír Březina získal legalizací těchto výnosů pocházejících z trestné činnosti 446 milionů korun. Stanislava Březinová 42 milionů. Osmnáct milionů se snažil legalizovat i Radek Březina. Nejméně 67 vkladů za celkem 126 milionů korun provedla Kristýna Mazurová. Kateřina Míčková se na vkládání peněz podílela v šedesáti případech, s celkovou částkou dosahující 79 milionů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Odvolací soud potvrdil trest pro lihového bosse BřezinuVideo: Aleš Fuksa, Právo

Obvinění v přípravném řízení vinu popírali. Vladimír Březina podle obžaloby tvrdil, že veškeré vklady pochází z jeho majetku a jsou získány historicky jeho rodinou. Policistům opakoval, že je vydělal podnikáním a rozmnožil půjčováním. „Podezření ale nebylo rozptýleno. Vladimír Březina nebyl ochoten některé skutečnosti vysvětlit, například navazující údaje v černém účetnictví. Navíc tvrdil, že podstatnou část majetku vydělal půjčováním fyzickým osobám. Tyto ale nejmenoval,“ řekl státní zástupce.

DALŠÍ Z VĚTVÍ LIHOVÉ KAUZY BRATRŮ BŘEZINOVÝCH
Soud zpřísnil tresty v kauze lihové mafie, majitel likérky spolupracoval

Obžalovaná manželka lihového bosse v přípravném řízení pouze připustila, že vkládala hotovost do bank na Slovensku, kde měla společnost Slovakia Chem. Žádné cenné papíry údajně nevlastnila. „Prokázali jsme ale, že to nebyla pravda. Pak přestala vypovídat,“ podotkl Bartoš.

Rozsudek by měl padnout nejdříve v květnu. Čtveřici obžalovaných hrozí až osmileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám