Hlavní obsah

Odvolací soud potvrdil trest pro lihového bosse Březinu

Olomouc
Aktualizováno

Vrchní soud (VS) v Olomouci ve čtvrtek potvrdil třináctiletý trest lihovému bossovi Radku Březinovi. Jeho bratr Tomáš dostal trest o dva roky přísnější. Spolu s nimi dostali další čtyři obžalovaní tresty v rozmezí od šesti do jedenácti let. Ve dvou případech rozsudek vrchní soud vrátil krajskému. Kauza se týkala rozsáhlých obchodů s nelegálním lihem, škoda dosáhla šesti miliard korun. Březinovi navíc přišli o veškerý majetek.

BEZ KOMENTÁŘE: Odvolací soud potvrdil trest pro lihového bosse BřezinuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Škoda byla státním zástupcem a nalézacím soudem původně tvořena fiktivně zdenaturovaným lihem plus lihem objeveným v úložištích. Pokud jsme ale stanovili byť minimální množství fiktivně zdenaturovaného lihu v Moravia Chemu, toto množství zahrnuje líh nelegálně prodaný, ale i ten nalezený v úložištích. V tom případě šlo o jeden a ten samý líh. Proto je škoda odvolacím soudem upravena na 5,6 miliardy korun,“ uvedl soudce zpravodaj Petr Andres. Původně škoda dosáhla částky 6,3 miliardy korun.

Senát se zároveň pozastavil nad kontrolní činností příslušníků celní správy a délce, po jakou Březinův gang fiktivně denaturoval líh, a to nejméně od roku 1998 do roku 2012.

Pochybili celníci?

„Po tu dobu, kdy fiktivní denaturace v Moravia Chemu byla prováděna, si snad ani není možné představit, že by se na tomto nepodíleli celníci, a to z nedbalosti nebo jiných důvodů. Říci, jak zanedbali kontrolní činnost nebo že se dopouštěli protiprávního jednání, není předmětem tohoto projednávání ani to nemůžeme hodnotit,“ dodal soudce zpravodaj.

ObžalovanýPůvodní trestTrest po rozhodnutí VS
Radek Březina13 let13 let
Tomáš Březina4 roky6 let
Václav David9,2 roku9,2 roku
Lubomír Kaláč9,2 roku9,2 roku
Ivan Kovářík9,2 rokuRozsudek vrácen KS
Radek Menšík12 let11 let
Rostislav Hanulík6 let6 let
Tomáš PantlíkPodmínkaRozsudek vrácen KS

U Radka Březiny je podle soudu a po jeho doznání nepochybné, že jde o hlavu celé zločinecké skupiny. „Vymyslel, organizoval, naplánoval, řídil, kontroloval celou skupinu. Měl z této trestné činnosti veškeré výnosy. Je to rozsáhlá, sofistikovaná trestná činnost, páchaná po dlouhé časové období. Škoda 5,5 miliardy je úkaz do značné míry výjimečný,“ poznamenal soudce zpravodaj.

Doznal se účelově

Senát ho i přes jeho snahu dostat se do mírnější věznice s ostrahou poslal do nejpřísnější věznice se zvýšenou ostrahou. „Soud nemá pochybnosti, že je Radek Březina schopný se zcela adaptovat na vězeňské prostředí. Jde o velmi inteligentního člověka. Lze tedy předpokládat, že je schopen se tomu prostředí přizpůsobit tak, aby byl pro něj výkon trestu snesitelný a co nejméně nepříjemný.“

Obžalovaný Radek Březina podle soudu pomohl rozkrýt trestnou činnost. „K tomu ale došlo až pod tíhou důkazů. Je to účelovost doznání, už nebylo zbytí za situace, která nastala. K jeho tíži ale naopak hovoří snaha o ovlivňování trestního řízení formou přenosu trestní odpovědnosti na jinou osobu, ovlivňování spoluobžalovaných a jiných svědků. A to nejsou podmínky pro zařazení do mírnější věznice,“ podotkl soudce zpravodaj.

Vrchní soud uložil Radku Březinovi i jeho mladšímu bratrovi Tomáši trest propadnutí veškerého majetku, tedy včetně polovičního podílu Tomáše Březiny na luxusní haciendě ve Zlíně ve Štákových pasekách. Tu vlastní napůl se svým otcem Vladimírem Březinou.

Bratr se neodvolal

Krajský soud (KS) mužům před půldruhým rokem uložil tresty od čtyř do 13 let vězení, jeden z nich dostal podmínku. Nejvyšší trest dostal šéf mafie Radek Březina.

Sám Březina v úterý naznačil, že nebyl při prošetřování jeho lihového byznysu odhodlaný se přiznat. „Ano, je to pravda, je to až na základě důkazů. Nevím, jak bych se zachoval, kdyby nebyly,“ řekl lihový boss.

Bratr lihového bosse Tomáš Březina dostal přísnější trestVideo: Aleš Fuksa, Právo

Březinův nejbližší spolupracovník, jeho bratr Tomáš, se proti rozsudku KS neodvolal a souhlasil s původním čtyřletým trestem. Získal totiž status spolupracujícího, neboť pomohl odkrýt činnost celé skupiny.

Ostatní obžalovaní tvrdili, že nebyli členy žádné organizované skupiny, zpochybňovali i svou roli v celé kauze. Například obhájce Václava Davida, který za navážení skladů lihem dostal devět let a dva měsíce, poukazoval na to, že byl nejnižším článkem a neměl vůbec přehled o fungování skupiny.

Sedí skoro pět let

Radek Březina čelí s mladším bratrem Tomášem a šesti kumpány obžalobě za to, že od roku 1998 do roku 2013 měli výrobou a fiktivní denaturací lihu český stát připravit o 6,3 miliardy korun. Krajský soud bratry Březinovy a šest dalších členů odsoudil v prosinci 2015 za krácení daně při nelegálním obchodování s lihem a účast na organizované zločinecké skupině.

Žalobce Miroslav Stoklásek pro Březinu navrhl další zpřísnění trestu za lihové podvody a účast na organizované zločinecké skupině, a to na maximální hranici 13 let a čtyř měsíců.

Za mřížemi je dosud Březina čtyři roky a osm měsíců, z toho 3,5 roku ve vazební věznici. Podle znalkyně se ve vězení nedopustil žádných kázeňských prohřešků a má pochvaly. „Lze usuzovat, že se dalších pochybení nebude dopouštět. Má zcela jiné zájmy a dokáže žít svým způsobem života. Zajímá se o vědecké věci, o rodinu,“ podotkla psycholožka Jana Telcová s tím, že v přísnější věznici čeká na Březinu menší množství vycházek, kontaktů s ostatními spoluvězni a nižší možnosti volnočasových aktivit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám