Hlavní obsah

Vyšetřování exploze ve Vyškově: Není jasné, jak se na místo výbušnina dostala

Právo, vtk

Vojenská policie pod vedením žalobce z brněnského krajského státního zastupitelství pátrá po tom, jak mohlo v úterý ráno v jejím skladu ve Vyškově dojít k explozi, když v těchto prostorách není uložena munice ani žádný třaskavý materiál. Právu to řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Při neštěstí zahynul jeden voják a druhý utrpěl vážná zranění. Otázkou nadále je, zda ve své práci neporušili předpisy.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vojenská policie okolí areálu po explozi uzavřela.

Článek

Informace k příčině výbuchu by měly být známy podle mluvčího za několik dní. Zdůraznil, že zatím nelze v žádném případě jakkoli spekulovat o okolnostech, které vedly k explozi. Hovoří se sice o tom, že ve skladu explodoval granát, nikdo to ale nepotvrdil.

Výbuch se stal v armádní budově nazývané Jugo, v níž jsou kanceláře, ubytovna s šestnácti lůžky a sklad vojenské policie. Lidé byli po výbuchu z objektu evakuováni. [celá zpráva]

Ve středu ráno se již do kanceláří vrátili všichni pracovníci. Uzavřena je pouze ta část, v níž se stal výbuch.

Zachráněné oko

„Pozitivní zprávou ale je, že se lékařům brněnské fakultní nemocnice podařilo zachránit oko zraněnému nadrotmistrovi,“ zdůraznil Pejšek.

Voják utrpěl při výbuchu poranění hlavy a ruky. Jeho stav byl velmi vážný. Dokonce se neoficiálně mluvilo o tom, že na jednom oku přijde o zrak. Voják je nyní umístěný na oční klinice brněnské fakultní nemocnice.

Výbuch se stal v úterý krátce před devátou hodinou dopolední. Na místě zahynul nadporučík, zraněného nadrotmistra přepravili záchranáři vrtulníkem do nemocnice.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v reakci na výbuch řekl, že jde o nešťastnou událost, kterou je nutné důkladně vyšetřit. Vedení armády záhy po explozi uvedlo, že nepředpokládá, že by šlo o útok nebo úmyslný trestný čin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám