Hlavní obsah

Na vojenské akademii ve Vyškově explodovaly granáty, jeden mrtvý

Právo, Novinky, ok, vtk
Vyškov
Aktualizováno

V areálu Vojenské akademie ve Vyškově explodovaly v úterý granáty. Ministerstvo obrany oznámilo, že jeden člověk zemřel a jeden byl vážně zraněn. Oba byli příslušníky vojenské policie. Podle ministra obrany Martina Stropnického jde o nešťastnou událost.

Vojenská policie uzavřela okolí výbuchu. Archivní videoVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Jak informuje Vyškovský deník, podle svědků vybuchlo několik granátů a prostor byl evakuován. Celou oblast uzavřela jak armáda, tak přivolaná policie.

Výbuch se ozval před devátou hodinou ze sklepa administrativní budovy, kterou využívala vojenská policie. Původně armáda informovala, že šlo o ubytovnu Jugo. „Výbuch si bohužel vyžádal jednu oběť na životě, jedna osoba byla zraněná. Místo události bylo zabezpečeno složkami Integrovaného záchranného systému, další exploze nehrozí,” uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vojenská policie okolí areálu uzavřela

Muž zraněný při výbuchu je mimo ohrožení života, má poraněné oko, řekl podle ČTK mluvčí nemocnice.

Foto: čtenář Novinek

Lékaři a policisté nedaleko vojenské ubytovny Jugo ve Vyškově, kde došlo k výbuchu.

Dodal, že ministerstvo nepředpokládá, že by se jednalo o útok či obdobný úmyslný čin. „Konkrétní příčiny výbuchu však bude možné určit až na základě šetření, které provádí na místě za dozoru státního zástupce Vojenská policie,” podotkl Pejšek.

Výbuch slyšet nebyl

Podle reportéra Práva jsou ulice kolem areálu v podstatě prázdné. Před samotným areálem je několik policejních a hasičských vozů. Vojenská policie rozšířila uzavřenou lokalitu, a to na příjezdové trase. Každý vjíždějící je důkladně zkontrolován.

Marcela Tomášková byla v zaměstnaní, když vojenským areálem otřásl výbuch. Její 89letá babička bydlí v jednom z bytu naproti areálu. Výbuch neslyšela, ale vyděsily ji zvuky z následné záchranné akce. „Všude prý bylo plno záchranářů, hasičů, policistů. Ulicí se rozléhaly sirény a přistál tu vrtulník. Babičce to připomnělo druhou světovou válku,” uvedla Tomášková.

„Mohu potvrdit, že poskytujeme ve Vyškově součinnost, ale další informace poskytuje armáda,“ řekl Novinkám mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vojenská policie okolí areálu uzavřela

Podobně se vyjádřili také záchranáři. „K danému zásahu se nebudeme vyjadřovat, musím vás odkázat na ministerstvo obrany,“ sdělila mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčová.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na snímku příslušník vojenské policie odklání dopravu poblíž ubytovny Jugo ve Vyškově, kde došlo 19. září k výbuchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám