Hlavní obsah

Obchodník Zadeh začal vypovídat, chce mluvit několik dní

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

V bojovné náladě předstoupil ve středu před senát brněnského krajského soudu obchodník Shahram Zadeh obviněný z rekordního daňového úniku. Muž, který byl propuštěn z vazby až na historicky nejvyšší kauci v českém soudnictví 150 miliónů korun, osočil soudce Aleše Novotného z diskriminace a vyhlásil, že chce hovořit nejméně tři dny. Právu Zadeh před jednáním sdělil, že se cítí být naprosto nevinen.

Obviněný obchodník Zadeh začal vypovídat, chce mluvit několik dníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Státní zástupce viní Zadeha a jeho dalších patnáct kompliců z rozsáhlých daňových úniků se škodou 2,5 miliardy korun. Podle spisu měli prostřednictvím 65 firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska. Zadehovi hrozí v případě uznání viny až 13 let vězení.

Zadeh na začátku své výpovědi konstatoval, že chce mluvit několik dní, a nejprve začal recitovat sáhodlouhé námitky proti soudci Novotnému.

„Dopouští se diskriminačního jednání, vyhrožoval mi. Pan soudce má neustále potřebu se vůči mně vymezovat a upozorňovat na můj původ, že nejsem narozený v Česku,“ stěžoval si Zadeh původem z Íránu.

Ze spisu se údajně ztrácí důkazy

Další námitky proti soudci a citování mezinárodních smluv pak Zadehovi zabraly další desítky minut, aniž by se dostal k podstatě věci, tedy obžalobě z daňového úniku.

Proces, který se u brněnského krajského soudu vleče už několik měsíců, je podle obchodníka poznamenán podvratnou činností samotného soudu i státního zástupce. Zadeh tvrdí, že z jeho spisu se ztrácí důkazy a mizí z něj prý celé šanony dokumentů.

„Je to moje zodpovědnost jako občana, abych zveřejnil věci, které jsou nezákonné. Policie vytvořila důkazy, po prodloužení vazby tyto důkazy zase ze spisu mizely. Jde mi jen o spravedlivý proces. Vím, že tyto instituce nepřiznají chybu, očekávám špinavou taktiku, ale nebojím se,“ prohlásil Zadeh už před zahájením procesu.

Zadeh neuspěl u Ústavního soudu. Jeho stížnost senát se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem odmítl, i když připustil, že z pohledu Zadeha nelze přehlédnout určitý šikanózní rozměr celého případu. Tím narážel na to, že Zadeh byl po složení kauce 150 miliónů propuštěn z vazby, jen aby byl ještě ve vězení znovu zadržen na základě žádosti státního zastupitelství v íránském Teheránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám