Hlavní obsah

Soud zamítl námitky Zadehových obhájců a zahájil proces

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Krajský soud v Brně v úterý odpoledne zamítl námitky obhájců íránského obchodníka Shahrama Abdullaha Zadeha, kteří se od rána snažili oddálit zahájení procesu. Soudce dal pokyn ke čtení obžaloby, která Zadeha a jeho spoluobžalované viní z daňového úniku ve výši 2,5 miliardy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) se svými obhájci Alenou Kojzarovou a Pavlem Čapčuchem.

Článek

„Spis má přes sto tisíc stránek, obsahuje stovky hodin odposlechů. Obžalovanému nebyla poskytnuta dostatečná doba ke studiu spisu. Měl objektivní možnost seznámit se jen s některými svazky, ale ne s celým spisem. Neměl možnost seznámit se s odposlechy nebo videozáznamy. Policie také zamítla přeložení některých listin,“ zahájila ráno útok směrem k předsedovi senátu Aleši Novotném Zadehova advokátka Alena Kojzarová.

Zadeh také tvrdí, že tlumočník, kterého měl při vyšetřování kauzy daňových úniků k dispozici, je podjatý. Je údajně v kontaktu s íránskou ambasádou v České republice, přitom Írán vydal na Zadeha loni mezinárodní zatykač kvůli jeho obchodním sporům v Dubaji.

„Ke čtení obžaloby by ani nemělo, s přihlédnutím ke všem okolnostem, dojít,“ dodala Kojzarová s tím, že pokud by byl proces zahájen, šlo by o porušení Zadehových základních práv.

Podal trestní oznámení

Zadeh je obviněn z rozsáhlých daňových úniků, při nichž podle obžaloby způsobil státu se skupinou 15 kompliců škodu 2,5 miliardy korun. Podle spisu měli prostřednictvím 65 firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska. Obchodník byl 22 měsíců ve vazbě, propuštěn byl až po složení rekordní kauce 150 miliónů korun.

Obchodník už v pondělí svolal do Brna tiskovou konferenci, na kterém označil vyšetřovatele, státní zástupce a soudy za organizovanou zločineckou skupinu, která ho držela dva roky ve vazbě, což Zadeh podle svých slov považoval za únos. [celá zpráva]

Proces měl před brněnským soudem začít už na podzim, soudce Novotný jeho začátek ale musel několikrát odvolat, protože se nedostavil některý z obhájců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám