Hlavní obsah

Státní zástupkyně přitvrdila, pro Kramného chce přísnější trest

Právo, Novinky, ok, pem
Olomouc
Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci projednal v úterý odvolání 37letého Petra Kramného, kterého poslal krajský soud na 28 let za mříže za vraždu manželky a dcery. Advokátka Kramného uvedla, že se neprokázalo, že by její klient zabíjel elektrickým proudem a navrhla zproštění. Státní zástupkyně naopak navrhla výjimečný trest 30 let vězení. Jednání pak soudce odročil. Novinky sledovaly přelíčení v on-line reportáži.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný u vrchního soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

11:58 - Předseda senátu jednání přerušil. Pokračovat bude ve středu ráno, kdy vynese rozsudek.

11:56 - Státní zástupkyně Jarmila Večeřová navrhla zpřísnění trestu Kramnému na třicet let. „Odvolání obžalovaného a jeho matky navrhuji zamítnout," prohlásila Večeřová.

Zpřísnění trestu navrhla i zmocněnkyně Slámová. Kramný se k věci nevyjádřil. "Odkazuji se na vše, co tady řekla moje advokátka," konstatoval Kramný.

11:54 - Konečný návrh přednáší zmocněnkyně Kramného matky Jana Barvínková. „Navrhuji, aby Vrchní soud Petra Kramného zprostil obžaloby v celém rozsahu a zprostil ho vazby. Pokud tak neučiní, navrhuji zrušení rozsudku a vrácení věci krajskému soudu s jiným senátem. Odvolání žalobce navrhuji zamítnout jako nedůvodné," uvedla Barvínková.

11:48 - Advokátka Kramného Jana Rejžková přednáší konečný návrh. „Odvolání státního zástupce navrhuji zamítnout jako nedůvodné. Zároveň navrhuji, aby Vrchní soud rozsudek krajského soudu zrušil a vrátil mu věc k novému projednání, ale jiným senátem, nebo aby Vrchní soud mého klienta zprostil obžaloby a rozhodl i o jeho propuštění z vazby," uvedla Rejžková s tím, že neexistují důvody pro prodloužení vazby.

11:45 - Předseda senátu Václav Čapka vyhlásil usnesení o důkazních návrzích. „Rozhodneme o nich v závěrečné poradě," uvedl Čapka.

11:25 - Vyhlášena krátká přestávka.

11:24 - Ke slovu se dostává zmocněnkyně poškozených Klára Slámová. „Námitky obhajoby jsou zcela mimo realitu. Argumentuje tím, co je zcela nepodstatné. Je zřejmé, že Monika i Klára Kramné zemřely po zásahu elektrickým proudem, a to po působení třetí osoby. A prokázalo se, že když k tomu došlo, byl s nimi na pokoji obžalovaný. Tudíž nic dalšího není třeba dokazovat," uvedla Slámová.

11:17 - „Odvolání Kramného a jeho matky považujeme za nedůvodná. Napadají hodnocení důkazů. V té souvislosti ale musím říci, že dokazování s ohledem na to, že se skutek stal v Egyptě, je mimořádně složité. Policejní orgán i dozorující státní zástupce však provedli vše k objektivnímu objasnění případu," reagovala na obhajobu žalobkyně Večeřová.

11:07 - „Odvolání státního zástupce považuji za nedůvodné. Nebylo vůbec nijak prokázáno, že manželský vztah Kramných, na čemž mj. žalobci staví, byl ohrožen," uvedla Rejžková v reakci na odvolání státního zástupce Víta Legerského, který zastupovat stát u krajského soudu.

10:56 - Nyní před soudem mluví žalobkyně Jarmila Večeřová. „U obžalovaného absentuje jakákoli sebereflexe, pocit viny a lítost," zdůrazňuje státní zástupkyně.

10:45 - O jaké důkazy jde, není zatím jasné. Rejžková je předložila soudu písemně a ten to zatím nijak nekomentoval.

10:32 - Rejžková předkládá důkazní návrhy. „Mají mimo jiné prokázat, že Monika a Klára Kramné nezemřely po zásahu elektrickým proudem," vysvětlila Rejžková.

10:26 - „Důkazy, kterými soud argumentuje, jsou jen nepřímé a rozhodně netvoří ucelený řetězec, který by mého klienta usvědčoval. Soud hodnotil prakticky jen spekulace," pokračuje advokátka.

„Negativní roli v případu hraje i mediální obraz Petra Kramného, který vytvořil nejčtenější bulvární deník v zemi. Je pravděpodobné, že to ovlivnilo například znalce psychology," je přesvědčena Rejžková.

10:20 - „Znalecké posudky jen konstatují, že můj klient manželku a dceru zabil nějak elektrickým proudem, ale už nevyřešily jakým způsobem. To nelze akceptovat," upozornila Rejžková a odkázala soud na písemné zdůvodnění obhajoby.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Petr Kramný u Vrchního soudu v Olomouci

10:14 - Advokátka Kramného Jana Rejžková čte odvolání svého klienta. „Soud převzal argumenty obžaloby bez ohledu na to, zda byl skutek obžalovanému prokázán," uvedla Rejžková.

„To, že můj klient vystavil manželku a dceru účinkům elektrického proudu, je jen spekulací. Nebylo mu to žádným důkazem prokázáno. Za zásadní považuji, že krajský soud se nezabýval technickou stránkou věci, tedy tím, jak mohl být skutek proveden," pokračuje Rejžková a rozebírá další detaily.

10:02 - Soudce Čapka čte rozsudek krajského soudu včetně jeho zdůvodnění. Soudce se ptá stran, zda zpráva o stavu věci byla dostatečná. Všichni bez výhrad.

9:55 - „Soud se zabýval i možností úrazu elektrickým proudem nešťastnou náhodou. To však znalci vyloučili," čte dále Čapka. "Kramný musel být v době smrti manželky a dcery přítomen na pokoji," rekapituloval dále závěry krajského soudu Čapka s tím, že proti obžalovanému hovoří i znalecké posudky psychologů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Petr Kramný u Vrchního soudu v Olomouci

9:47 - Soudce Čapka: Další znalecké posudky konstatují, že k úrazu elektrickým proudem nemohlo dojít bez lidského zásahu.

"Nezvratný důkaz, a to protokol toxických laboratoří neprokázal, že by oběti zemřely na následky otravy," poukázal na závěr dalšího ze znaleckých posudků Čapka.

9:41 - „Znalci obhajoby vyjádřili pochybnosti o tom, že oběti byly usmrceny po zásahu elektrickým proudem. Podle nich zemřely pravděpodobně na otravu. Mohlo se podle nich jednat o tzv. syndrom toxického jevu," rekapituluje soudce Čapka.

„Soud nechal zpracovat ústavní revizní posudek, který jednoznačně konstatoval, že Monika i Klára Kramné zemřely po úrazu elektrickým proudem," konstatoval Čapka.

9:34 - Přípravné řízení bylo doplněno o znalecké posudky požadované soudem i obhajobou. „Znalecké posudky se zásadně liší prakticky ve všem," konstatoval soudce Čapka.

9:24 - Soudce čte, co vypovídali svědci a jak se vyjadřovali k soužití Kramných.

9:12 - Soudce Václav Čapka čte rozsudek krajského soudu a ptá se Kramného, zda trvá na svém odvolání.

9:05 - Soud zahájil jednání.

Bitva znalců

Krajský soud v Ostravě poslal Kramného na 28 let za mříže 7. ledna. Rozhodl rovněž, že příbuzným má zaplatit osm miliónů korun. Soudkyně Renata Gilová tehdy uvedla, že o vině obžalovaného není pochyb a důkazy tvoří ucelený řetězec. Odvolal se nejen Kramný, ale také jeho matka a státní zástupce.

Podle ostravského soudu Kramný v červenci 2013 na dovolené v Egyptě zabil elektrickým proudem svou šestatřicetiletou manželku a osmiletou dceru. Obě byly nalezeny mrtvé v hotelovém pokoji.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný u ostravského soudu dostal 28 let vězeníVideo: Pavel Karban, Právo

Celý proces byl bitvou znalců, kterým ztěžoval práci nedostatek důkazů, nepřístupné místo činu i nemožnost ohledání těl ihned po smrti. Odborníci tak museli pracovat se zlomkem důkazů a indicií oproti jiným případům.

Podle egyptských úřadů zemřely oběti na následky dehydratace nebo otravy. Žádný jed ale tamní experti neobjevili. Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem.

Proces u Krajského soudu v Ostravě v on-line reportážích:
Svou rodinu jsem miloval, otrávila je voda, stojí si za svým Kramný
Monika byla společenská a o domácnost se starala, řekl bratr mrtvé
Kramní se noc před tragédií pohádali kvůli animátorce, tvrdí svědek
Měla ráda život, řekla kamarádka Kramné a popřela sklony k sebevraždě
Monika se ho ptala, zda může mít sex za peníze, zaznělo u soudu s Kramným
Monika s Klárou mohly zemřít společně, připustila znalkyně
Kramný nám schvaloval články, dostal desítky tisíc, vypověděl novinář
Kramný lomcoval klikou a volal „help“, vypověděla žena z vedlejšího pokoje
Vyšetření jednoznačně neprokazuje, že oběti zabil elektrický proud, řekl znalec obhajoby
Kramný si nafotil mrtvou manželku a dceru, řekla svědkyně soudu
Těla mrtvých Češek v Egyptě ohledávala kvůli ramadánu jako první delegátka
Žádné násilí, ale žaludeční nevolnost, uzavřel úmrtí egyptský patolog
Na tělech nebyly známky po zásahu elektrickým proudem, napsali Egypťané
Nevím, proč bych měl zabít svoji manželku, prohlásil Kramný
Monika mě svedla, uvedl milenec Kramné
Stopy po zásahu proudem mohly vzniknout v letadle, připustil Kramného znalec
Soudkyně chce v případu Kramného nový posudek, jednání odročila
Revizní znalci rozcupovali tvrzení Kramného obhajoby
Žádný důkaz, žádný motiv, advokátka Kramného cupovala obžalobu
Petr Kramný dostal za vraždu manželky a dcery 28 let

Související téma:

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám