Hlavní obsah

Horní Bříza odškodní rodiče zavražděné knihovnice i manželku starosty

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zastupitelé v Horní Bříze schválili minulý měsíc vyplacení odškodného v souvislosti s květnovou vraždou tamní knihovnice Hany B. Polovinu z třísettisícové částky dostanou rodiče oběti, druhou pak starostova manželka Bohumíra Šedivcová, která v době činu byla v knihovně, ale v jiné místnosti, a do kontaktu s vrahem nepřišla.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Vedení města k tomu odmítlo cokoliv sdělit. „Já k tomu nebudu podávat žádnou informaci. Všechno se dočtete v zápise z jednání zastupitelstva,“ reagoval místostarosta Lubomír Navrátil (SNK).

Starosta Vojtěch Šedivec (SNK) nezvedal telefon. V dokumentu, na který odkázal Navrátil, je pouze konstatováno, že pozůstalým po zemřelé osobě a osobě bezprostředně přítomné tragické události zastupitelstvo schvaluje finanční dar ve výši 300 tisíc korun. Jak zastupitelé došli k této částce nebo o tom, kdo a podle jakého klíče ji mezi obdarované rozdělil, není v zápise ani zmínka.

Podle zastupitele Jana Seka (KSČM) bylo schválení finančního daru předjednáno už na rozšířeném jednání městské rady, aby se to pak zbytečně nepřetřásalo mezi lidmi na veřejném zasedání zastupitelstva.

„Bylo nám vysvětleno, že po tragédii v Uherském Brodě tamní zastupitelstvo také odškodnilo pozůstalé po obětech vraha,“ uvedl Seko.

Manželka má prý psychickou újmu 

On sám před hlasováním o poskytnutí finančního daru z jednání zastupitelstva odešel.

„Měl jsem problém s tím, proč máme odškodnit zúčastněnou. Starosta nám řekl, že manželka z toho má psychickou újmu, doteď marodí a bere jen pár procent ze mzdy. Nikdo jí nezávidí tenhle zážitek, ale třeba těm lidem v Uherském Brodě létaly při řádění šíleného střelce kulky nad hlavou,“ pokračoval zastupitel.

Sám se snažil navrhnout, aby se hlasovalo o přidělení daru každému zvlášť. „Na to nechtěl nikdo slyšet, a proto jsem taky odešel. Kdybych zvedl ruku, tak odhlasuji něco, s čím morálně nesouhlasím. A zase kdybych byl proti, tak by se to vztahovalo i na pozůstalé, a to jsem také nechtěl, protože v jejich případě je odškodnění namístě,“ vysvětlil Seko.

Zůstává ve vazbě

Mladou ženu v knihovně nožem smrtelně zranil psychicky narušený muž, který v minulosti už několikrát vyhrožoval, že někoho zabije. Kvůli tomu byl také začátkem roku nedobrovolně hospitalizován v dobřanské léčebně. Z ní byl propuštěn, ještě než soud stačil rozhodnout o jeho dalším setrvání v ústavu.

Podezřelý muž je stále ve vazbě, policejní vyšetřovatelé čekají na klíčový posudek znalců, který by měl zodpovědět otázku, zda byl útočník v době činu příčetný, a tudíž trestně odpovědný, nebo naopak vraždil v důsledku psychické poruchy. Pak by musel státní zástupce trestní stíhání zastavit a navrhnout soudu jeho umístění do detenčního ústavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám