Hlavní obsah

Vraha knihovnice propustili v únoru z léčebny, výhrůžky zabíjením přestali brát vážně

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Novinky, Patrik Biskup

Devětadvacetiletý muž, který v pondělí ubodal o dva roky mladší knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku, je zřejmě duševně nemocný. Protože už dříve hrozil, že někoho zabije, skončil nedobrovolně v lednu letošního roku v psychiatrické léčebně v Dobřanech. Na konci února jej ale lékaři propustili, jeho výhrůžky o zabíjení přestali brát vážně. Prý je říká jen proto, aby na sebe upozornil.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Knihovna, ve které byla žena ubodána, je součástí lékařského domu.

Článek

Podle informací Práva léčebna muže propustila ještě předtím, než soud stačil rozhodnout o prodloužení jeho léčby.

„Léčebna nám dala začátkem ledna na vědomí, že přijala pacienta bez jeho souhlasu. Proto jsme rozhodovali, zda jsou pro to zákonné důvody, a dospěli jsme k závěru, že ano s ohledem na to, že dotyčný jevil známky duševní poruchy a hrozilo, že ublíží lidem v okolí,“ řekl Právu předseda Okresního soudu Plzeň-jih Radovan Hronek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něho pak soud do tří měsíců musí znovu rozhodnout, zda zákonné důvody pro držení pacienta v léčení proti jeho vůli nadále trvají. „To už si soud nechává zpracovat znalecké posudky. V tomto případě ale ještě před naším rozhodnutím léčebna sama pacienta propustila, takže jsme museli řízení zastavit,“ dodal Hronek.

Jak Právo zjistilo, návrh na hospitalizaci muže do léčebny podala jeho ambulantní psychiatrička. Podle ní stále mluvil o tom, že někoho zapíchne. Trpěl prý i bludy.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle policejní mluvčí Martiny Kohoutové je v současné době podezřelý muž znovu umístěn v dobřanské léčebně. „Je na uzavřeném oddělení. Obviněn zatím nebyl. Další postup bude záviset na znaleckých posudcích,“ sdělila Kohoutová.

Ředitel léčebny v Dobřanech Vladislav Žižka nebude poskytovat informace ani k současnému pobytu pacienta, ani k průběhu jeho předchozí hospitalizace, neboť je vázán mlčenlivostí. „V tuhle chvíli to nepřipadá v úvahu. Běží vyšetřování,“ uvedl Žižka.

Zabíjela i žena ve Žďáru

V Česku to není první případ, kdy má na svědomí lidský život člověk, který byl hospitalizován a propuštěn poté, co odborníci nesprávně vyhodnotili jeho výhrůžky.

Loni v říjnu ubodala ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestadvacetiletá schizofrenička Barbora Orlová šestnáctiletého studenta, který před jejím útokem bránil spolužačku. I ona byla předtím propuštěna z psychiatrické léčebny. Tam skončila v roce 2012 poté, co pobodala učitelku v mateřské školce a jedno z dětí vzala jako rukojmí. Z léčebny ji domů popustil soud. Žena následně přestala brát léky.

Stíhání Orlové bylo pro nepříčetnost zastaveno, ženě ale hrozí, že skončí na doživotí v detenčním ústavu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám