Hlavní obsah

Muže, který ubodal knihovnici, převezli z léčebny do vazby

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Policie v pátek obvinila z vraždy 29letého muže, který měl 25. května ubodat o rok mladší pracovnici knihovny v Horní Bříze na Plzeňsku. Podezřelého kriminalisté zadrželi krátce po činu, ale po lékařském vyšetření byl umístěn do psychiatrické léčebny v Dobřanech. O víkendu ho soud poslal do vazby.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pachatele zadržela policie u nádraží.

Článek

„Součástí návrhu státního zástupce o uvalení vazby bylo stanovisko psychiatra z psychiatrické léčebny v Dobřanech, že obviněný je schopen výkonu vazby a pobytu ve vězeňské cele,“ řekla Právu předsedkyně Okresního soudu Plzeň-sever Iveta Zítková, která rozhodovala o vazbě.

„Hrozí mu vysoký trest a také by na svobodě mohl ublížit své ošetřující lékařce, které vyhrožoval smrtí,“ vysvětila soudkyně důvody, proč podezřelého poslala za mříže.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ní obviněný nedal souhlas ke zveřejnění svého zdravotního stavu. „Součástí spisu tak byla zapečetěná obálka od psychiatrů z léčebny pro lékaře ve věznici o jeho zdravotním stavu a medikaci.“ doplnila Zítková.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

Vrah knihovnice chodil dlouhodobě do místní knihovny sledovat bezplatný internet.

V osudný den se se ženou zamkl uvnitř knihovny, donutil ji k telefonátu do televize Nova a požadoval, aby na místo přijel televizní štáb. Potom ji ubodal velkým kuchyňským nožem. Zraněním na místě podlehla.

Lidé, kteří za dveřmi slyšeli křik ženy, se pokoušeli vyrazit dveře dokonce i hasicím přístrojem, pak je ale otevřel vrah sám a dle tvrzení svědků z místa odešel. Policie s psovodem ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně u nádraží.

Muž byl v léčebně začátkem roku

Zda bude za svůj čin trestně odpovědný, ukážou až znalecké posudky, které si nechala policie vypracovat.

Muž byl už letos nedobrovolně hospitalizován v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, lékaři ho pak propustili. Dva dny po činu odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ředitele nemocnice Vladislava Žižku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám