Hlavní obsah

Policie navrhla obžalobu v kauze zakázek České pošty, v níž figuruje i Babišova firma

Praha
Aktualizováno

Policie navrhla obžalovat 14 lidí a sedm firem v kauze manipulace se zakázkami České pošty. Uvedl to v pondělí server Hlídacípes.org. Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací médií figuruje hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Kauzu nyní posoudí žalobci, kteří rozhodnou o tom, zda ji pošlou k soudu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce a například s veřejnou podlimitní zakázkou, která se týkala autoprovozu. Mezi obviněnými fyzickými osobami podle informací médií figurují například zaměstnanci České pošty, stavebních společností a zaměstnanci Agroteku.

Obviněné osoby i firmy jsou podle dřívějších informací žalobců podezřelé například ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Policie kvůli kauze loni v dubnu zasahovala v centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově.

O den později si detektivové odnesli dokumentaci i ze sídla Agroteku. Holding Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila. V souvislosti se stavebními zakázkami a zakázkami týkajícími se autoprovozu policie na poště zasahovala také na konci ledna.

Babiš ani Sobotka neodpověděli

Na konci července se na tiskové konferenci vlády na firmu Agrotec zeptal reportér deníku Neovlivní.cz. Jeden z dotazů zněl, zda Babiš považuje za možné zůstat ve vládě, i když jeho firma bude obžalována kvůli manipulaci zakázek.

Druhá otázka mířila na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Reportéra zajímalo, jestli je pro něj přípustné, aby ve vládě seděl vicepremiér, jehož společnost bude stát před soudem kvůli podezření z manipulace zakázek ve strategickém státním podniku. Tiskový mluvčí však ihned po položení dotazů ukončil tiskovou konferenci s tím, že tématem je jednání vlády a nic jiného. Babiš a Sobotka tedy bez odpovědi odešli.

Sobotka se později vyjádřil se slovy, že o odpovědnosti lidí z Agroteku musí rozhodnout soud, a ne koaliční partneři.

Faltýnek: ctím presumpci neviny

Ve vedení firmy Agrotec působil Jaroslav Faltýnek, který je nyní mimo jiné prvním místopředsedou Babišova hnutí ANO. Podle serveru Neovlivní.cz spadá jedna podezřelá zakázka do doby, kdy ve firmě šéfoval.

„Ctím presumpci neviny. Zároveň nebudu v průběhu trestního řízení dělat závěry o vině či nevině těch lidí. Ať posoudí celý případ nezávislý soud,” uvedl Faltýnek v reakci na posun v kauze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám