Hlavní obsah

V kauze zakázek České pošty obvinila policie i Babišovu firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Už celkem patnáct lidí a sedm firem je obviněno v kauze údajné manipulace se zakázkami České pošty. Uvedl to ve středu žalobce Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství. Mezi obviněnými figuruje podle serveru ihned.cz i hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie v souvislosti s případem v dubnu zasahovala v centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově. O den později si detektivové odnesli dokumentaci i ze sídla Agrotecu. Holding Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila.

V souvislosti se stavebními zakázkami a zakázkami týkajícími se autoprovozu policie na poště zasahovala také na konci ledna. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podle Matuly minulý týden rozšířil trestní stíhání dvou firem o další skutky, které jsou kvalifikované jako zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

„Obvinění se stejně jako v případě již stíhaných fyzických osob týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce," uvedl Matula. Pro podobnou trestnou činnost pak bylo nově zahájeno trestní stíhání dvou dalších firem.

Policie rozšířila podle Matuly také obvinění jedné firmy v souvislosti s manipulací s veřejnou podlimitní zakázkou, která se týkala autoprovozu. „Nově pak bylo pro tuto trestnou činnost zahájeno trestní stíhání další právnické osoby," doplnil Matula.

O auta na plyn nešlo

Vyšetřování kolem autoprovozu se prý nijak netýká dodávek téměř 700 aut na stlačený zemní plyn pro poštu z let 2012 a 2013, na kterých se Agrotec vedle firem Arval, ALD Automotive a LeasePlan také podílel. Potvrdily to samy společnosti.

Mezi 15 obviněnými fyzickými osobami podle dostupných informací figurují například zaměstnanci České pošty, stavebních společností nebo zaměstnanci Agrotecu.

Reklama

Výběr článků

Načítám