Hlavní obsah

Zavraždil rodiče bývalé přítelkyně, u soudu v Ostravě dostal 30 let

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Výjimečný trest v délce 30 let vězení vyměřil v úterý Krajský soud v Ostravě Radku Větrákovi, který loni v únoru brutálně zavraždil podnikatele z Města Albrechtic na Bruntálsku a jeho manželku. Motiv činu byl mimořádně podlý - krátce před vraždou se rozešel s jejich dcerou a bývalý nastávající tchán po něm vymáhal údajně ukradené peníze.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Radek Větrák u ostravského krajského soudu

Článek

Soudce přísný trest odůvodnil zejména brutálním způsobem spáchání a tím, že šlo o pečlivě připravený akt. Navíc přihlédl k tomu, že obžalovaný nevyjádřil lítost a podle znalců je možnost jeho nápravy a sebereflexe velmi malá. „Lítost, kterou prezentoval u soudu, nelze rozhodně označit za lítost upřímnou,“ řekl soudce Roman Raab.

Obžalovaný se u soudu k vraždě přiznal, odmítl ale vypovídat. „Chtěl bych se k tomu, co je mi kladeno za vinu, doznat. Skutek se stal, ale jinak, než popisuje státní zástupce v obžalobě," řekl Větrák. Na další dotazy předsedy senátu ale už odmítal odpovídat.

Vyjádření státního zástupce Víta Legerského k motivu dvojnásobné vraždyVideo: Právo

Podle obžaloby Radek Větrák zavraždil rodiče své bývalé přítelkyně po ukončení vztahu, který mu přinášel sociální a finanční zajištění, a kvůli tomu, že po něm její otec vymáhal asi půl miliónu korun. Proto se rozhodl své věřitele zlikvidovat.

Od vraždy jel za dcerou obětí

„V rodinném domě vyčkal na jejich příjezd. Oba poškozené vysokou razancí bodal do horní poloviny těla. Poškození zemřeli na základě bodného poranění srdce. Následně muže odtáhl do horního patra, kde jeho tělo zastlal do postele v ložnici, a tělo ženy odtáhl do sklepa. Potom místo činu uklidil, odcizil finanční hotovost, mobilní telefony a vozidlo,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Po činu Větrák odjel za svou bývalou přítelkyní, tedy dcerou zavražděných do Prahy. „Část odcizené hotovosti použil například na nákup oblečení a mobilního telefonu. Poté vyhledal bývalou přítelkyni, po které se mimo jiné opětovně dožadoval vysvětlení svého vykázání z jejího bytu. U bývalé přítelkyně přespal a poté se následující den s vozidlem vrátil do Ostravy a následně k rodinnému domu manželů, kde byl hned po svém příjezdu zadržen policií,“ dodal státní zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám