Hlavní obsah

Obžalovaný z dvojnásobné vraždy se pustil do vlastního advokáta, proces byl odročen

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nečekaný průběh mělo v pondělí u Krajského soudu v Ostravě zahájení hlavního líčení s Radkem Větrákem, kterého obžaloba viní z dvojnásobné vraždy. Muž, který v únoru ve Městě Albrechticích na Bruntálsku brutálně ubodal rodiče své bývalé přítelkyně, oznámil, že ztratil důvěru ve svého advokáta.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Radek Větrák u ostravského krajského soudu.

Článek

"Ztratil jsem v obhájce důvěru. Nemám peníze na to, abych si vybral svého obhájce sám. Žádám proto o přidělení jiného," řekl hned na začátku pondělního jednání Větrák. Soudce se ho později ptal na důvody. Podle obžalovaného právník neplnil jeho představy už během vyšetřování.

Obhájce to ale odmítl. Nakonec však i on požádal, aby byl zproštěn povinnosti obhajoby. "Důvěra je základní věc. Bez ní to nejde," řekl.

Přitom ještě minulý týden, kdy Větrák s obhájcem hovořil, nic takového nenaznačoval. Přesto soud jeho námitkám vyhověl a jednání odročil na leden, kdy mu bude ustanoven nový advokát ex offo.

Podle obžaloby se Radek Větrák kvůli ukončení vztahu s dcerou místních podnikatelů, který mu přinášel sociální a finanční zajištění, a kvůli tomu, že po něm její otec vymáhal údajně ukradené peníze ve výši přes půl miliónu korun, rozhodl své věřitele zlikvidovat.

Mrtvého muže zastlal do postele

„V rodinném domu vyčkal na jejich příjezd. Oba poškozené vysokou razancí bodal do horní poloviny těla. Poškození zemřeli na základě bodného poranění srdce. Následně muže odtáhl do horního patra, kde jeho tělo zastlal do postele v ložnici, a tělo ženy odtáhl do sklepa. Potom místo činu uklidil, odcizil finanční hotovost, mobilní telefony a vozidlo,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Po činu Větrák odjel za svou bývalou přítelkyní, tedy dcerou zavražděných, do Prahy. „Část odcizené hotovosti použil například na nákup oblečení a mobilního telefonu. Poté vyhledal bývalou přítelkyni, po které se mimo jiné opětovně dožadoval vysvětlení jeho vykázání z jejího bytu. U bývalé přítelkyně přespal a poté se následující den s vozidlem vrátil do Ostravy a následně k rodinnému domu manželů, kde byl hned po svém příjezdu zadržen policií,“ dodal státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám