Hlavní obsah

Ukradl 74 miliónů, jeho propuštění podle svědka zařídila exministryně Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Propuštění Rudolfa Tesárka, který byl odsouzen za krádež 74 miliónů korun, měla zařídit jeho advokátka Hana Riedlová skrze bývalou ministryni spravedlnosti Danielou Kovářovou, se kterou se zná. Tesárek za to údajně zaplatil dva milióny korun. Ve středu to u pražského soudu řekl svědek Jan Ptáček.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Rudolf Tesárek (vlevo) a Josef Blažek, archivní foto

Článek

Jan Ptáček vypovídal při hlavním líčení s dvěma bývalými pracovníky ministerstva. Ti údajně nesou vinu na tom, že Kovářová přerušila trest odsouzeným Tesárkovi a Josefu Blažkovi.

Ptáčkovi, kterého eskorta přivezla do soudní síně přímo z vězení, o okolnostech propuštění prý řekl sám Tesárek, když spolu strávili zhruba rok v jedné cele. "Řekl mi, že půjde za týden ven. A za týden už tam doopravdy nebyl," uvedl svědek, který si sám odpykává pětiletý trest za podvod.

Státní zástupkyně Pavla Otáhalová na jeho slova ve své závěrečné řeči reagovala tak, že se sice policie a žalobci snažili rozkrýt, zda se na trestné činnosti nepodílela i Kovářová, nicméně bezvýsledně. V době, kdy policie žádala o výpisy telefonních hovorů, aby zmapovala vztahy mezi podezřelými, totiž Ústavní soud jejich využití značně omezil. "Proto motivace zůstala neobjasněná," podotkla žalobkyně. Kovářová ale již dříve jakoukoli vinu odmítla.

Tesárek i Blažek odmítli vypovídat

Soudkyně Mária Petrovková předvolala také Tesárka s Blažkem, oba však shodně vypovídat odmítli s odůvodněním, že by se vystavili nebezpečí trestního stíhání.

Obžaloba viní kladenského soudce Vlastimila Matulu, který byl v té době na ministerstvu na stáži, a tehdejšího ředitele odboru dohledu ministerstva Vladimíra Chrásteckého z nadržování.

Dvojice podle obžaloby úmyslně zmanipulovala řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona, aby Tesárkovi a Blažkovi umožnila dostat se na svobodu. Na základě toho pak Kovářová zlodějům trest přerušila. Tesárek s Blažkem poté na čas zmizeli za hranicemi.

Tesárek s Blažkem byli v roce 2009 odsouzeni k desetiletým trestům vězení za krádež 74 miliónů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku v lednu 2008. O podání stížnosti pro porušení zákona v jejich prospěch a přerušení výkonu jejich trestu Kovářová rozhodla v červnu 2010. Její nástupce Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnosti zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Jejich útěk do zahraničí trval několik měsíců. Předloni v květnu byli zadrženi v Thajsku, odkud je pak přivezla česká policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám