Hlavní obsah

Ženě šířící po webu zprávu o karanténě hrozí osm let. Přihlásila se sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženě, která šířila na internetu informaci o plošném zákazu pohybu, hrozí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) až osm let vězení. Dopustila se podle něj trestného činu šíření poplašné zprávy. Policie je na dobré cestě ji vypátrat, řekl premiér v rozhovoru s Českou televizí. Nakonec se žena v sobotu přihlásila policii sama.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Policisté se zatím k případu nechtějí vyjadřovat. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík uvedl, že je vyšetřování v počátcích.

Pozor na fake news! Nahrávkou o zákazu vycházení v ČR se už zabývá policie

Koronavirus

Babiš na facebooku v noci napsal, že na internetu se šíří audiozpráva, ve které mladá žena říká, že má informace "od holčiny, která má mamku na ministerstvu," že se chystá celková karanténa. Uváděla podle něj též, že vyhlašovat se bude z neděle na pondělí a v ulicích bude armáda. "Je to nesmysl. Nic takového nikdy nebylo na stole. Dneska jsme už popřeli karanténu Prahy, a teď popíráme i tuto šílenou fake news," uvedl.

Už v pátek policie uvedla na twitteru, že obsah nahrávky nese známky šíření poplašné zprávy. Upozornila také, že tento trestný čin je v době nouzového stavu země postižitelný vyšší trestní sazbou až osm let vězení.

Podle serveru Seznam zprávy se žena přihlásila policii sama. Nejprve osobně, pak elektronicky. Její advokátka řekla serveru, že žena neměla v úmyslu šířit poplašnou zprávu, neboť její obsah prý byl vytržen z kontextu a navíc byla určena jen skupině osmnácti lidí. Kdo zprávu vynesl ven ze skupiny neví a má to podle ní zjistit policie

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V zemi je zatím 925 potvrzených případů. Nikdo dosud onemocnění COVID-19 v Česku nepodlehl. Testů bylo od propuknutí epidemie provedeno přes 13.700. První tři případy nákazy oznámilo Česko 1. března, od té doby stát postupně zavedl mimořádná opatření proti šíření nákazy. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení pohybu, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, až na výjimky nikdo nesmí za hranice ani cizinci do Česka. Zastavil se kulturní i sportovní život. Lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.

Problémy s nedostatkem ochranných pomůcek má vyřešit vzdušný most mezi Čínou a Českem, přes který mají být dováženy nákupy ministerstva vnitra. To počítá s týdenními výdaji za miliardu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám