Hlavní obsah

Zemřelý senior se nakazil v LDN, nemocní jsou i jeho spolubydlící

Pětadevadesátiletý muž s nemocí COVID-19, který v neděli večer zemřel v Nemocnici na Bulovce, se nakazil pravděpodobně v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN). V zařízení jsou nakažení i další dva klienti a dva zaměstnanci.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík sdělil, že nakažení jsou také dva lidé, kteří s ním pobývali na pokoji, a dva zaměstnanci. O jakou LDN jde, hygienici neuvedli.

"Zdroj nákazy nelze jednoznačně určit, v zařízení však onemocněly i dvě osoby z řad zdravotnického personálu. Ty se však velmi pravděpodobně nakazily v době, kdy ještě zdravotnická zařízení nebyla uzavřena pro návštěvy," uvedl Boublík.

V Česku zemřel první nakažený na koronavirus

Koronavirus

Fyzický stav pacienta nebyl podle hygieniků dobrý, v letošním roce byl kvůli těžkému plicnímu onemocnění několikrát hospitalizován. "Předchozí onemocnění plic je velmi přitěžující okolnost. Plíce mají omezenou kapacitu a nedokážou koronaviru dál odolávat, chybí jim rezervy, které má zdravý člověk," sdělil mluvčí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Po propuštění z LDN muž jeden den pobyl v domově pro seniory na pražském Chodově. Do karantény muselo 11 zaměstnankyň, které s ním přišly do styku. První týden izolace jim teď bude končit. Ostatní zaměstnanci podle magistrátu používají respirátory.

Muž byl do nemocnice přijat 18. března, umístěn byl na standardním lůžku na infekční klinice, intenzivní péči ani plicní ventilaci nepotřeboval. Trpěl řadou zdravotních problémů, jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční a měl kardiostimulátor. Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání organismu, uvedl ošetřující lékař Infekční kliniky Nemocnice na Bulovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám