Hlavní obsah

Země očkující proti TBC mají šestkrát méně úmrtí na covid-19

Bezmála šestkrát nižší úmrtnost na koronavirus mají země, které prováděly plošné očkování proti tuberkulóze vakcínou Bacillus Calmette-Guérin (BCG). Vyplývá to podle serveru Mail Online z výzkumu vědců z Univerzity Johnse Hopkinse.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vakcína BCG podle vědců posiluje kolektivní imunitu populace. Úmrtnost na covid-19 je v proočkovaných zemích přesně 5,8krát nižší než tam, kde se „nekalmetizovalo“, tedy třeba v Itálii či Španělsku.

Další studie o vlivu kalmetizace na obranyschopnost organismu proti covid-19 probíhají, podporuje je i světová zdravotnická organizace WHO.

Starší studie zveřejněná na serveru pro zdravotnické vědy MedRxiv zmiňuje, že u lidí očkovaných v dětství proti TBC se vyvinula širší ochrana proti nemocem dýchacích cest.

Koronavirus láme smutné rekordy

Koronavirus

Podle autorů se u některých vakcín včetně té proti tuberkulóze projevuje ochrana i proti jiným patogenům než jsou mykobakterie. Zmiňují testy na myších, které ukázaly, že se cvičí nebo aktivizuje imunita a zvyšuje se produkce cytokinu Il-1B, který hraje významnou roli v ochraně organismu proti virům.

V Česku již nepovinné

Takzvaná kalmetizace se v Česku prováděla až do roku 2010. V současnosti se povinně očkují pouze novorozenci s vysokým rizikem onemocnění touto chorobou. Rodiče však mohou své dítě nechat naočkovat i v případě, že nepatří do rizikové skupiny specifikované vyhláškou.

Do této skupiny patří děti, u nichž například jeden z rodičů či člen domácnosti měl nebo má aktivní tuberkulózu. Patří tam také dítě, pokud se ono samo - nebo někdo z členů domácnosti - narodilo či pobývalo alespoň tři měsíce v zemi, kde je více než 40 případů tuberkulózy na 100 tisíc obyvatel.

Očkování se provádí od 6. měsíce života do 15 let věku dítěte a již není nutné provádět přeočkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám