Hlavní obsah

Zeman trvá na své cestě do Číny navzdory šíření koronaviru, oznámil Babiš

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman i přes hrozbu šířícího se koronaviru stále trvá na své plánované cestě do Číny. Tam by se měl v dubnu zúčastnit summitu 17+1 zemí střední a východní Evropy s Čínou. Na cestu jede i přesto, že vláda českým občanům doporučuje necestovat a zrušila do Číny i přímé letecké linky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

„S panem prezidentem jsem v neděli mluvil. Jeho i můj poradce Rudolf Jindrák informoval, že setkání sedmnácti prezidentů se organizuje a je připraveno. Z pohledu pana prezidenta jsem pochopil, že není žádná změna a že cestu plánuje. Má ho doprovázet ministr vnitra a je to beze změny,” řekl na pondělní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

Doplnil, že i tak bude prezidentova cesta do Číny jedním z témat středeční schůzky nejvyšších ústavních činitelů na Hradě.

Cestovky ruší až do léta zájezdy do Číny

Stalo se

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) leží hlavní odpovědnost za bezpečnost účastníků summitu na čínské straně.

„Počkal bych na vývoj situace, ale klíčové rozhodnutí je na čínské straně jako pořadatele, jestli takovou akci chtějí pořádat, či nikoliv,” doplnil Hamáček s tím, že s návštěvou summitu 17+1, který se má uskutečnit v dubnu v Pekingu, zatím také počítá.

Zeman nejdřív jet nechtěl. Změnil názor

Zeman v lednu oznámil, že na summit nepojede, protože se mu nelíbí nedostatečný rozsah čínských investic v ČR. V minulosti prezident sliboval mnohamiliardové čínské investice, řada projektů ale zůstala jen na papíře.

Zástupci Hradu poté o investicích několikrát jednali s čínským velvyslanectvím a čínskou společností CITIC Group. Výsledkem jednání měl být výběr několika projektů, které by mohly být v blízké budoucnosti dokončeny. Hrad poté účast na summitu potvrdil.

Čínu koncem února navštívil i prezidentův kancléř Vratislav Mynář a setkal se z jedním z tamních vicepremiérů Chu Čchun-chuem. Tisková agentura Nová Čína setkání prezentovala jako důkaz „hlubokého přátelství české vlády a lidu”, neboť Mynář do země přicestoval i navzdory šíření epidemie koronaviru. Podle posledních informací se ale šíření viru v Číně zpomaluje.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby prezident Miloš Zeman jel do Číny?
Ano
58,4 %
Ne
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9566 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám