Hlavní obsah

Zeman na Primě: Omezení musí pokračovat, obětovat zdraví za ekonomiku je zhovadilost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v nedělním pořadu Partie na televizi Prima vyslovil pro pokračování současných omezení v rámci boje proti šíření nákazy novým koronavirem. Podle něj by se neměly obětovat životy a zdraví lidí za ekonomický růst.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Prima

Článek

„Obětovat zdraví za ekonomický růst je zhovadilost. Ztratíme možná tři měsíce, ale zachráníme mnoho lidských životů,“ prohlásil Zeman. „Vydržte, protože se nám daří. Za několik týdnů ty roušky sundáme,“ uvedl Zeman s odvoláním na predikci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Nouzový stav by měl podle něj trvat nikoliv do 30. dubna, ale minimálně až do 15. května. „Ale samozřejmě respektuji rozhodnutí Sněmovny a vést válku kvůli 14 dnům mi nepřipadá patřičné,” uvedl.

Zemanův poradce porušil karanténu, trest ho ale nečeká

Domácí

Prezident není příznivcem uvolňování restrikcí. Odmítl slova náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly o promořování populace, které by raději nazýval imunizací. Podle Prymuly by měla velká část zdravé populace nemoc covid-19 prodělat, pokud se podaří ochránit rizikové skupiny.

„I když si velmi vážím profesora Prymuly, a ta úcta je dána i úmyslem nejvyššího státního vyznamenání, tak v tomto případě se přikloním k principu předběžné opatrnosti,“ řekl Zeman s tím, že není záruka, že si lidé při vystavení viru skutečně protilátky vytvoří.

Zeman na ČT popřál lidem víru, naději a lásku

Domácí

„Náš plán by měl být pokračovat v tom, co se tady úspěšně dělá, protože už dnes víme, že ta epidemie ustupuje,“ uvedl Zeman.

Čínská data nemusejí být přesná

Odmítl liberální přístup Švédska, naopak ocenil, jak se daří s koronavirem bojovat v Číně, byť by její údaje mohly být „mírně vyfabulované”.

Připustil, že data z Číny o počtu nakažených a zemřelých na koronavirus z poslední doby nemusí být úplně přesná, nicméně jsou jediná, která jsou k dispozici.

„Nikdo nenabídl jinou sadu dat. Čína je veliká země, a jestliže nyní hlásí velmi nízké hodnoty nakažených a téměř nulové hodnoty zemřelých, tak u některých lidí to může vyvolat pochybnost,“ uvedl Zeman. Vzápětí ale prohlásil, že by chtěl vidět alternativní data. „Ať mi ta data někdo dodá a ať nespekuluje,“ řekl.

Ekonomika se nezadusí, zadlužení si můžeme dovolit

Zeman je přesvědčen, že ekonomika období omezení přežije. „Ekonomika se nezadusí. Ve srovnání s bombardováním stojí budovy, stojí stroje,” srovnal prezident situaci s poválečným stavem.

Foto: ČTK repro, ČTK

Prezident Miloš Zeman vystoupil v diskusním pořadu Partie na TV Prima.

Hospodářskou krizi podle Zemana pomohou zvládnout garantované dlouhodobé úvěry podnikům s nízkými úroky a odloženými splátkami a investice do dopravní infrastruktury a bytové výstavby.

„Stát si teď může tu investiční expanzi dovolit financovat zadlužováním. Zadlužování není sprosté slovo, záleží, kvůli čemu se zadlužujete. Když je to kvůli odstranění ekonomických důsledků pandemie, je to v pořádku,” uvedl. Česko by mohlo podle něj vydat státní dluhopisy.

Nezaměstnanost podle něj nevzroste na víc než pět procent, což podle něj není tragédie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám