Hlavní obsah

Zdržte varování před koronavirem, měl ještě v lednu žádat WHO čínský prezident

Novinky, nčs

Čínský prezident Si Ťin-pching měl v druhé polovině ledna osobně žádat předsedu Světové zdravotnické organizace (WHO), aby pozdržel varování před hrozbou nového koronaviru. S informací o víkendu přišel německý list Der Spiegel s odvoláním na Spolkovou zpravodajskou službu (BND).

Foto: Xie Huanchi, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Telefonát mezi čínským prezidentem a předsedou WHO Tedrosem Adhanomem Ghebreyesusem se měl uskutečnit v druhé polovině ledna. Během něj měl podle Spieglu Si Ťin-pching žádat o pozdržení varování o novém koronaviru, který se objevil poprvé právě v Číně.

„Jednadvacátého ledna žádal čínský prezident Si Ťin-pching šéfa Světové zdravotnické organizace, aby pozdržel varování veřejnosti o možném přenosu nového koronaviru z člověka na člověka a o vyhlášení pandemie,” uvedla BND, podle jejíž odhadů bylo kvůli jednání Číny ztraceno několik (čtyři až šest) týdnů, které mohly hrát roli v boji s celosvětovou pandemií.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Čína zamlčovala a ničila důkazy o koronaviru, tvrdí dokument pěti tajných služeb

Zahraniční

WHO po zveřejnění zprávy zpravodajské agentury okamžitě zareagovala a zprávu popřela. „Šéf WHO a čínský prezident spolu 21. ledna nehovořili, navíc spolu nikdy netelefonovali. Takové nepřesné zprávy rozptylují a snižují snahy WHO o ukončení světové pandemie onemocnění covid-19,” uvedla organizace a dodala, že už 22. ledna prohlásila, že „nashromážděná data naznačují, že ve Wu-Chanu dochází k přenosu viru mezi lidmi”.

Guardian: Západní zpravodajci nemají důkazy o úniku viru z laboratoře

Koronavirus

Situaci ohledně šíření nového koronaviru označila WHO 30. ledna jako globální stav zdravotní nouze. Za pandemii prohlásila šíření viru 11. března, o dva dny později Tedros Adhanom Ghebreyesus označil za hlavní epicentrum nákazy Evropu.

Pusťte nás do té laboratoře ve Wu-chanu, tlačí Američané na Čínu

Koronavirus

Novým koronavirem se doposud nakazilo zhruba 4,2 milionu lidí a více než 280 tisíc jich v souvislosti s nákazou zemřelo. Vyléčit se zatím povedlo 1,4 milionu lidem, jak vyplývá z dat statistické stránka Worldometer.

Reklama

Výběr článků

Načítám