Hlavní obsah

Zdravotníci z USA uvázli ve vánici, začali očkovat řidiče v koloně

Do expirace vakcíny zbývalo jen pár hodin a zdravotníci trčeli v koloně na sněhem zapadané dálnici. Než aby zbývajících šest dávek vakcíny přišlo nazmar, rozhodli se k netradičnímu kroku a vyrazili s vakcínou do kolony řidičů. Šest zájemců se našlo a vakcína byla využita.

Foto: Twitter Josephine County

Lidé, kteří se chtěli nechat naočkovat, se nakonec našli.

Článek

Zdravotníci se v úterý vraceli z venkovské oblasti Cave Junction v Oregonu. Měli namířeno zpět do města Grants pass, kde na zbylých šest dávek vakcíny Moderna čekali další lidé. Cesta dlouhá necelých 50 kilometrů by normálně zabrala maximálně tři čtvrtě hodinky. Jenže sněhová bouře vše změnila. Informoval o tom list New York Times.

Do expirace vakcíny zbývalo necelých šest hodin. Zdravotníci seděli v autech a před nimi se velice pomalu šinul sněžný pluh. Brzy si uvědomili, že by se do města nemuseli dostat včas. Než aby zbytečně odepsali šest dávek vakcíny, vystoupili z aut a začali obcházet kolonu.

Foto: Twitter Josephine County

Zdravotnický tým na zasněžené dálnici úspěšně dávky Moderny vyočkoval.

Většina lidí se smála a zdvořile vakcínu odmítla, i když měli zdravotníci s sebou lékaře a vybavenou ambulanci. „Byla to zvláštní konverzace,“ uznal Mark Weber, ředitel odboru veřejného zdraví pro okres Josephine, který byl se zdravotníky. „Představte si, že jste v koloně a během vánice k vám někdo přijde a zeptá se: ‚Nechcete náhodou očkování?“ s úsměvem vysvětlil Weber.

Zdravotník z terénu: Tohle očkování lidé opravdu chtějí

Domácí

Nakonec se ale šest lidí, kteří vakcínu vděčně přijali, našlo. „Jeden z nich byl tak šťastný, že si v autě sundal triko a vyskočil polonahý ven,“ uvedl Weber. Dalším z vděčných příjemců byl muž pracující na úřadu šerifa, který se nedostal včas na očkování v Cave Junction a zklamaný odjížděl zpět domů.

„Upřímně, jakmile bylo jasné, že se do města nedostaneme včas, byla to pro nás jasná volba. Naše pravidlo číslo jedna je teď vakcínou neplýtvat,“ uzavřel Weber.

Reklama

Výběr článků

Načítám