Hlavní obsah

Zdravotníci vyzkoušeli první masky z ČVUT. Přes drobné výhrady si je chválí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky předal Ministerstvu zdravotnictví první prototypy svých respirátorů. Během předchozího víkendu je přímo při práci vyzkoušeli zdravotníci z pražské Nemocnice Na Homolce. Přes několik výhrad s nimi byli spokojeni a objednali stovky kusů.

Foto: Novinky

Speciální 3D tiskárna dokáže tisknout účinné respirátory

Článek

Prototyp respirátoru „CIIRC RP95-3D” byl již minulý týden úspěšně certifikován jako ochranná polomaska s nejvyšším stupněm bezpečnosti FFP3. Hned poté jej mohli zdravotníci z pražské Nemocnice na Homolce vyzkoušet v praxi.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Lékaři měli připomínky zejména k velikosti masky. Dodané prototypy totiž byly zejména pro ženy s menšími obličeji příliš velké, tudíž jim maska řádně nedoléhala, naopak nejlépe seděla mužům s větším nosem,” řekla Novinkám tisková mluvčí Nemocnice na Homolce Martina Dostálová.

Zdravotníci se také shodli, že je zapotřebí zmenšit velikost filtru, aby na něm plexisklo dobře sedělo, a pak také použít silnější gumičky k upevnění masky.

Sériová výroba respirátorů z ČVUT díky firmám funguje. Jsou lepší než ty z Číny

Koronavirus

„Přes nutné úpravy byli ale celkově zdravotníci s maskami velmi spokojeni, proto se i vedení nemocnice rozhodlo požádat o prvních 500 kusů masek,” dodala Dostálová.

Na základě pozitivních zkušeností zdravotníků s maskou pak následně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch podepsal s ČVUT memorandum o spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám