Hlavní obsah

Zákaz hromadných akcí, roušky na ulici. Slovensko zpřísňuje opatření

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Střední školy přecházejí na Slovensku od pondělí na distanční vzdělávání, ruší se lyžařské a plavecké kurzy. Podle nedělního rozhodnutí ústředního krizového štábu základní a mateřské školy budou fungovat v normálním režimu. Roušky budou povinné venku ve městech a obcích.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Slovensko od čtvrtka zavírá také wellness a fitness centra, aquparky a sauny. V případě restaurací bude povolen pouze prodej jídla v exteriéru a přes ulici.

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí po nedělním zasedání ústředního krizového štábu potvrdil, že Slovensko zavádí od čtvrtka povinnost nošení roušek v exteriéru v obcích a ve městech a zákaz všech hromadných akcí. Vláda by měla v pondělí schválit rovněž zákaz shromažďování nad šest lidí. V obchodních centrech se zavádí pravidlo jedna osoba na 15 metrů čtverečních.

Matovič varoval před českou cestou

Evropa

„Od deváté do jedenácté hodiny budou vyhrazené časy pro nákupy seniorů ve věku nad 65 let v potravinách a drogeriích,“ dodal Krajčí. Sportovní akce se mohou uskutečnit pouze v případě, že hráči budou před utkáním testováni.

Podle slovenského premiéra Igora Matoviče se země v případě koronavirové epidemie vydala stejnou cestou jako Česká republika. „Je to velmi vážná situace a tendence je katastrofální,“ řekl po sobotním zasedání pandemické komise.

„Musíme se bránit, jako společenství zodpovědných lidí. To, co dnes vidíme, je obraz toho, jak jsme se chovali před dvěma týdny,“ dodal předseda slovenské vlády s tím, že počet infikovaných novým druhem koronaviru bude v nejbližších dnech výrazně růst.

Slovenská vláda vyhlásila nouzový stav

Koronavirus

Ministr sociálních věcí Milan Krajniak upozornil, že Slovensko má za Českou republikou dva týdny zpoždění. „V České republice absolutně strmě stoupá křivka. Pokud něco neudělají, jsou v Bergamu, v Milánu a v severní Itálii z jara. Nechci se dostat do situace, kdy budeme vracet lidi v sanitkách zpět domů, protože nebudeme mít volná lůžka. To nám reálně hrozí, pokud dnes nic neuděláme,“ konstatoval Krajniak. Ministr tvrdí, že na Slovensku je momentálně asi 200 tisíc lidí, kteří mají covid-19 a neví se o nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám