Hlavní obsah

Zákaz akcí a zavření univerzit. Co v boji s koronavirem pomáhá nejvíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz hromadných akcí pro více než deset lidí je nejúčinnějším opatřením v boji proti pandemii koronaviru. Toto opatření dokáže snížit riziko nákazy o 42 procent. Tvrdí to studie týmu 19 vědců Velké Británie, USA a Austrálie, kteří hodnotili opatření 41 zemí v boji proti koronaviru, píše server týdeníku Focus.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Uzávěry kvůli šíření koronaviru zavedly mnohé země.

Článek

Pokud jde o zákaz hromadných akcí a setkání většího počtu osob, vědci zjistili, že nezáleží na tom, zda se pak zakáže akce od 100 nebo 1000 osob. V prvním případě sníží šíření nákazy o 16 procent, ve druhém o 17 procent. Výraznější účinek má zákaz akcí nad deset lidí, riziko nákazy se snižuje o 42 procent.

Dalším opatřením, které studie uvedla jako účinné, je zavření univerzit a škol. Počet nakažených se snížil v průměru o 38 procent. Naproti tomu zákaz vycházení měl překvapivě malý účinek (13 procent), zejména při hodnocení dopadu, který souvisí se sociálním stresem.

„Po uzavření škol následovalo jasné snížení nákazy,“ píšou vědci. Tento účinek lze prokázat bez ohledu na pořadí nebo kombinaci opatření. Šéf vědeckého týmu Jan Brauner z Oxfordské univerzity poukazuje na možná podceňovanou roli škol a univerzit.

Covid v českých automobilkách: Podíl pozitivních testů klesl na půl procenta

AutoMoto

Druhým překvapením studie je zjištění, že zákaz vycházení měl poměrně malý efekt zejména v porovnání s vysokou sociální zátěží. Zákaz vycházení snížil šíření nákazy v průměru jen o 13 procent. Podle vědců by bylo možné od tohoto opatření upustit, pokud by místo toho byla použita jiná opatření.

Ani uzavírání restaurací, nočních klubů, fitness studií a dalších společností, které se vyznačují intenzivním kontaktem mezi lidmi, šíření koronaviru výrazně neovlivnilo. Tímto opatřením se snižuje nákaza viru o 18 procent. Pokud jsou naopak uzavřeny všechny obchody, kanceláře a podniky, které nejsou nezbytné, nákaza se sníží o 34 procent, jak ukázaly analýzy.

Průměrný věk zemřelých s covidem je o dva roky nižší než loni

Domácí

Cílem studie bylo zjistit, která opatření opravdu pomohla snížit počty nakažených a která byla vysoce zatěžující ovšem s malým dopadem.

Data se vážou k první vlně pandemie od loňského 22. ledna do 25. dubna a byla shromážděna ve 34 evropských a sedmi mimoevropských zemích. Studie se zaměřila na vliv protikoronavirových opatření na reprodukční číslo R, což je výpočet , kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivní případ. Pokud se toto číslo drží pod hodnotou 1,0, epidemie je na ústupu.

Za účinné opatření vědci považovali to, které sníží množství dalších nákaz o 35 procent. Vypočítali vždy střední hodnotu z jednotlivých zemí, kde bylo opatření zavedeno.

Úmrtí s covidem: Březen nejčernějším měsícem

Domácí

Vědci upozorňují, že jejich studie poskytuje pomoc pro to, jak dosáhnout maximálních účinků izolace s co nejmenší zátěží pro populaci a ekonomiku. Současně zdůrazňují: „Naše výsledky by neměly být považovány za konečnou odpověď na účinnost protikoronavirových opatření.“ Jsou podle nich jen příspěvkem, který by měl být zahrnut do úvah spolu s mnoha dalšími studiemi a zkušenostmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám