Hlavní obsah

Záhada v Německu: Koronavirus na jednu spolkovou zemi pozapomněl

Minimum nakažených novým typem koronaviru Sars-CoV-2 hlásí spolková země Meklenbursko-Přední Pomořansko na severu Německa. Institut Roberta Kocha uvádí, že v zemi připadá 43 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Situace o pár stovek kilometrů směrem na západ je diametrálně odlišná. Hamburk hlásí 251 infikovaných na 100 tisíc obyvatel, což je téměř šestkrát více. Serveru Tagesschau.de se to pokusil vysvětlit profesor Hajo Zeeb z Leibniz Institutu v Brémách.

Článek

Meklenbursko-Přední Pomořansko hlásí kumulativní počet 771 nakažených, zatímco nejpostiženější Bavorsko 43 371. Zmíněný Hamburk má celkově 4664 nakažených.

Foto: Mapy.cz

Spolková země Meklenbursko-Přední Pomořansko na severu Německa

Pandemie koronaviru příliš nezasáhla ani Sasko-Anhaltsko či Durynsko. Profesor Zeeb tvrdí, že této situaci nahrává hned několik skutečností. Navzdory nízkým počtům nakažených země ve východní části Německa reagovaly podle něj na šíření Sars-CoV-2 velmi brzo a rychle přijaly opatření.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Připomněl, že například durynská Jena byla prvním německým městem, které rozhodlo o povinnosti nosit roušku na veřejnosti. „To nejlepší, co se může udělat při šíření nákazy, je rychle zavést účinnou prevenci,“ řekl Zeeb pro server Tagesschau.de.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ilustrační foto

V případě Meklenburska-Předního Pomořanska svou roli sehrála i populace této spolkové země, která je vyššího věku a lidé nejsou tak mobilní. „Země má navíc proti ostatním spolkovým zemím nižší zalidněnost. Lidé žijí většinou na venkově v menších obcích,“ tvrdí profesor.

Jedna vakcína nebude proti koronaviru stačit, varuje vědec

Koronavirus

Hospodářství země je navíc orientované na zemědělství. Vzhledem k tomu lidé nejsou zvyklí příliš cestovat. Nákaza se proto do oblasti nezavlekla po lyžařských výletech ze zasažených oblastí.

Francouzský lékař odhalil covid-19 už v prosinci

Koronavirus

Meklenbursko-Přední Pomořansko si příliš nepotrpí na karnevalové veselí, což v zemích jako Severní Porýní-Vestfálsko a dalších oblastech výrazně napomohlo k šíření nákazy. Dokladem toho je například zemský okres Heinsberg, který patřil k nejpostiženějším v Severním Porýní-Vestfálsku, k razantnímu šíření nákazy pomohl právě karneval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám