Hlavní obsah

Žáci se naposledy povinně plošně testují na covid

Právo, špf

Povinné plošné testování ve školách ve čtvrtek skončí. V první vlně testování minulý týden bylo zjištěno jen 116 nákaz u zhruba 1,4 milionu žáků a studentů středních škol. Podobné to bylo i při pondělních testech. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to řekl na jednání sněmovního školského i zdravotního výboru.

Ilustrační foto

Článek

„Mezi první a druhou vlnou nedošlo k eskalaci,“ řekl. Povinné testy ale přesto v některých regionech s vysokým podílem nakažených hrozí. V úvahu by přicházel například Karlovarský kraj.

„Nemohu vyloučit, že v nějakém konkrétním regionu při vyšší incidenci bude opět nařízeno testování ve školách,“ uvedl Vojtěch. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ujistil, že pokud by se povinné testy lokálně vrátily, dozvědí se to ředitelé škol včas.

Dušek: Nákazy školních dětí se na nových případech podílejí ze 30 procent

Věda a školy

Chodby a šatny: roušky dál povinné

Navzdory upuštění od testů budou roušky dál povinné ve společných prostorách, jako jsou šatny nebo chodby. „K přehodnocení dojde po skončení všech tří kol testování ve školách. Podle toho se rozhodne, jestli dojde k úplnému ukončení,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Podle Vojtěcha jsou roušky prevencí, která má zabránit uzavírání škol, a měly by být zatím zachovány.

Nákaza převažuje u středoškoláků. Druhé kolo testů dopadlo podobně jako to první

Domácí

Většina ze stovky pozitivních jsou středoškoláci, což podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška odpovídá vývoji nákazy v populaci. V základních školách byl záchyt 7,3 pozitivního testu na 100 tisíc, na středních školách 19,9 na 100 tisíc provedených testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám