Hlavní obsah

Za nenošení roušky téměř 7000 pokuta. Bavorsko chce přitvrdit v boji s koronavirem

Mnichov

Bavorský premiér Markus Söder žádá tvrdé postihy pro všechny, kteří nedodržují nařízení proti šíření koronaviru. Navrhuje, aby se zvýšila pokuta za nenošení roušky na 250 eur (6755 korun), tato restrickce by měla být jednotná a platit pro celé Německo, řekl v rozhovoru pro nedělník Bild am Sonntag.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder

Článek

„Je čas na důslednou akci,“ řekl Söder a pokračoval: „Pokud budeme váhat příliš dlouho, hrozí riziko dalšího lockdownu“. Aby se této situaci zabránilo, musí se podle něj přijmout „rychlá opatření, která budou platit pro každého“.

Kromě zvýšených pokut zmínil také brzké zavírací hodiny v restauracích a barech, po určitou dobu zákaz pořádání větších večírků a oslav. „A za porušení nařízení o nošení roušky by měla celostátně platit pokuta ve výši 250 eur,“ řekl. V současné době hrozí za nenošení roušky pokuta ve výši 50 eur (1300 korun).

Česko má v přepočtu 14x více nakažených než Německo

Koronavirus

Situace s rostoucím růstem počtu nakažených koronavirem  je podle jeho názoru velmi vážná. „Tuto situaci nemůžeme přehlížet. Je za pět minut dvanáct na to, abychom něco udělali,“ prohlásil.

V Německu počty nakažených významně rostou. Denní přírůstky se na začátku týdne pohybovaly kolem 2500, každý den však rostly až k 4721 případům, které země zaregistrovala v pátek.

Berlín poprvé po 70 letech zavře na noc bary i restaurace

Koronavirus

Za poslední den v Německu zemřelo dalších 11 lidí v souvislosti s komplikacemi covidu-19, čímž se tam celkový počet úmrtí spojených s nákazou zvýšil na 9615. Od začátku pandemie se tam Sars-CoV-2 prokázal u 322 864 osob.

Podle Institut Roberta Kocha (RKI), který v Německu shromažďuje a vydává data o šíření nákazy, nyní reprodukční číslo v zemi dosahuje hodnoty 1,42. O den dříve přitom činilo 1,34. Jedná se o odhad epidemiologů ohledně toho, kolik lidí nakazí jeden infikovaný člověk. Pokud je hodnota vyšší než jedna, znamená to, že se infekce v populaci rozmáhá.

Chřipka a vlna veder zabily předloni víc lidí než koronavirus, tvrdí německý profesor

Koronavirus

Mnohá velká městě přesáhla kritickou mez 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel a oproti jiným místům se v daných lokalitách zpřísňují protikoronavirová opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám