Hlavní obsah

Místo infuze tobolky na doma za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákup nových léků proti covidu prozatím vázne. Ačkoliv Česko předem dohodlo dodání 100 tisíc balení antivirových léků paxlovid od firmy Pfizer za skoro dvě miliardy korun, smlouvu ještě nikdo nepodepsal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by k tomu mohlo dojít příští týden. V ceně ani v zaplacení zálohy podle něj problém není, což ve čtvrtek potvrdil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Infuze pomohly mnoha lidem, zachránily mnoho životů
Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství

Dodávka ale přijde až v době, kdy by měla být začínající vlna omikronu u konce. „Toto antivirotikum už nemůže zasáhnout vlnu omikronu. To bychom museli tu smlouvu podepsat před 17. prosincem,“ řekl Válek v ČT.

Chybu minulé vlády v tom nevidí, spíše přísné podmínky, které společnost Pfizer nastavila pro všechny státy. To, že by léky přišly ještě před převládnutím omikronu v Česku, považuje Válek za vyloučené a usiluje o dodání aspoň v březnu.

WHO: Omikron je možná méně závažný, ale nikoli mírný

Koronavirus

Některá média upozornila na 250milionovou zálohu, kterou společnost za léky žádá, což by v rozpočtovém provizoriu mohl být problém. To ve čtvrtek Válek znovu odmítl. Patnáctiprocentní záloha, kterou firma požaduje, podle něj problém není.

Za předjednané množství má Česko zaplatit celkem 1,8 miliardy korun, jak ve čtvrtek upřesnil ministr financí. „Našli jsme řešení s panem ministrem, žádný problém to není,“ uvedl Stanjura.

Koktejly už nestačí

Na antivirotika proti covidu se bude v nadcházejících týdnech a možná i měsících spoléhat nejvíc. Nahradit by měla v případě omikronu dosud velmi účinné infuze monoklonálních protilátek. Ty proti nové variantě podle studií nefungují.

Až převládne omikron, přestanou se podávat monoklonální protilátky. Nebudou už fungovat

Koronavirus

„Jsou to skvělé léky, které pomohly mnoha lidem, zachránily mnoho životů. Dokud tady budeme mít posledního pacienta s deltou, tak stále mají tyto protilátky svůj význam,“ zdůraznil předseda Společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý.

Riziko hospitalizace se u delty po včasné léčbě snižuje o 70 procent. V případě omikronu jsou v ČR prozatím k dispozici pro rizikové pacienty, u nichž hrozí vážný průběh covidu, remdesivir a molnupiravir.

Remdesivir, který byl v roce 2020 prvním lékem na covid, byl nyní nově schválen i pro pacienty, kteří nejsou hospitalizováni. „Je to složitější, protože člověk musí tři dny za sebou dostat infuzi, ale je to vysoce účinné: 85procentní snížení rizika,“ vysvětlil Dlouhý.

Molnupiravir je v Česku pod názvem Lagevrio dostupný od konce prosince, kdy přišlo prvních pět tisíc balení tobolek, které nakažení užívají doma.

V USA povolili pilulky od Pfizeru proti covidu

Koronavirus

Postupně se lék dostává k prvním rizikovým pacientům, kterým při splnění kritérií vypíše žádanku praktický nebo ambulantní lékař. K vyzvednutí jsou léky ve většině nemocničních lékáren.

Fakultní nemocnice v Plzni vydala balení tobolek jedenácti pacientům, čtrnáct balení vydala FN v pražském Motole a šest FN v Ostravě.

V lednu má podle Dlouhého, který je také členem Národního institutu pro zvládání pandemie, dorazit další typ monoklonálních protilátek zvaný evusheld, který je určen pro lidi s těžkou poruchou imunity.

Reklama

Výběr článků

Načítám