Hlavní obsah

V USA povolili pilulky od Pfizeru proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký lékový regulátor FDA schválil pilulku společnosti Pfizer proti onemocnění covid-19, které způsobuje koronavirus. Farmaceutická společnost oznámila, že lék s názvem Paxlovid snižuje riziko hospitalizace nebo úmrtí o 89 procent, pokud je podán do tří dnů od příznaků. Pokud byly tablety podány do pěti dnů, riziko závažné reakce bylo nižší o 88 procent, což je více než 85procentní míra účinnosti hlášená v listopadu v průběžné studii.

Foto: Profimedia.cz

Lék Paxlovid

Článek

Pfizer ve vyjádření uvedl, že je připraven lék začít ihned v USA distribuovat a navýší výrobní kapacity. Příští rok chce rovněž požádat o plné schválení léčiva. „Jsme přesvědčeni, že léčba tímto preparátem by mohla být nástrojem, který pomůže pandemii potlačit,“ uvedl před pár dny Albert Bourla, generální ředitel společnosti Pfizer.

Jde o první tabletu proti covidu, která je v USA schválená. „Povolení dává nový nástroj v boji s covidem-19 v zásadním čase pandemie, kdy se objevují nové varianty, a je příslibem lepší přístupnosti antivirálních léků pacientům, kterým hrozí vysoké riziko těžkého covidu-19,“ dodala Patrizia Cavazzoniová, šéfka sekce FDA pro posuzování léčiv.

Rakousko ruší silvestrovské večírky a zavírá restaurace ve 22 hodin

Koronavirus

FDA schválila nasazení léku jen na lékařský předpis osobám starším 12 let, které váží alespoň 40 kilogramů. Musí rovněž vykazovat mírné až středně těžké symptomy covidu-19, mít pozitivní test a podle anamnézy vysoké riziko, že by u nich mohla vést nákaza k vážnějším komplikacím.

Paxlovid však nemá sloužit k prevenci nemoci covid-19 před či po nakažení koronavirem nebo k léčbě osob, které kvůli covidu-19 leží v nemocnici. FDA rovněž uvádí, že lék nenahrazuje vakcíny, a nadále doporučuje Američanům, aby se nechali naočkovat, případně si dát posilovací dávku.

USA hlásí přes 130 tisíc nakažených denně, na testování se stojí fronty

Koronavirus

Lék se podává ve třech tabletách dvakrát denně po dobu pěti dní. FDA nyní nedovoluje delší podávání léku.

Mezi vedlejší účinky léku podle FDA může patřit částečná ztráta chuti, průjem, vysoký krevní tlak a bolest svalů. U lidí, kteří jsou nakaženi HIV, může Paxlovid snižovat účinnost léků proti tomuto viru, uvádí úřad.

FDA má také rozhodnout o covidové pilulce molnupiravir od společnosti Merck. Lék od Pfizeru bude však téměř jistě preferovanější variantou, prokázal totiž několikanásobně větší účinnost a nepanují u něj tak velké obavy z některých nežádoucích dopadů, píše agentura AP. Lék molnupiravir od Mercku snižuje vážný průběh covidu o 30 procent, to je méně, než firma původně tvrdila. V Evropě už byla tato tableta schválena a v Česku už je v distribuci.

Reklama

Výběr článků

Načítám