Hlavní obsah

Wuchanské nemocnice už nemají žádné pacienty s covid-19. Peking se připravuje na druhou vlnu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína

Nemocnice ve Wu-chanu hlásí, že propustily všechny pacienty s nemocí covid-19 a minimálně během neděle žádný nový pacient ve městě, kde pandemie odstartovala, nepřibyl. Čína za poslední den nahlásila pouze tři nové případy nakažení a žádnou oběť. Přesto v zemi panuje obava z druhé vlny pandemie. Zatímco Charbin je v izolaci, Peking připravuje opatření proti nákaze během rozvolňování opatření.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotník dezinfikuje nástroje v nyní uzavřené nouzové nemocnici Lej-šen-šan. Pacienty s covid-19 už nemají ani jiné nemocnice.

Článek

Ještě před několika týdny byly plně vytížené, nyní nemocnice ve Wu-chanu mohly ohlásit, že nemají žádného pacienta s onemocněním covid-19. „Díky spojeným silám Wu-chanu a zdravotníků z celé země,“ uvedl mluvčí Národní zdravotnické komise Mi Feng.

V celé zemi oficiálně přibyli pouze tři nově nakažení koronavirem. Ve dvou případech šlo o importované případy, v tom třetím o místní přenos v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang. V uplynulých dnech tato provincie zažila nárůst případů v souvislosti s návratem Číňanů ze sousedního Ruska.

V Číně přibylo nakažených od lidí vracejících se z Ruska

Koronavirus

V zemi se nyní postupně opět otevírají školy, v pondělí i v hlavním městě Pekingu. Do školy se vrátilo 50 tisíc studentů středních škol, kteří se musejí připravovat na kao-kchao, jednotnou přijímací zkoušku na univerzity.

V obavách z druhé vlny pandemie však Peking zavedl nová opatření, která mají „podnítit civilizované chování“.

V Číně bylo čtyřikrát více nakažených, než se uvádělo, ukazuje nová studie

Koronavirus

Po občanech chce, aby si zakryli nos a ústa, když kýchají, nejedli v dopravních prostředcích, a pokud budou nemocní, budou muset nosit roušku. Restaurace budou muset nabízet oddělené porce pro jednotlivce. V Číně přitom bývá spíše zvykem servírovat jídlo v mísách, z nichž si každý nabere na svůj talíř.

V obavách z opětovného šíření nákazy pak budou mít obyvatelé po povinné čtrnáctidenní karanténě ještě dalších sedm dní takzvaný „zdravotní dohled“, během kterého by neměli chodit na veřejnost.

Čína odmítla mezinárodní vyšetřování původu viru

Evropa

Do pondělního rána Čína evidovala na 82 830 případů nákazy a 4633 obětí koronaviru. Čelí ovšem mezinárodní i domácí kritice (zejména od aktivistů ve Wu-chanu), že neposkytuje pravdivé údaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám