Hlavní obsah

WHO otočila. Ibuprofenu se nevyhýbejte, radí nyní pacientům s koronavirem

Světová zdravotnická organizace (WHO) změnila svůj názor na podávání ibuprofenu pacientům nakaženým koronavirem. Proti horečce mohou nakažení lidé lék brát, uvedla WHO na Twitteru. V minulých dnech její mluvčí radil opak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Doporučujeme, aby se pacienti vyhnuli ibuprofenu a raději používali paracetamol,“ řekl v úterý mluvčí WHO Christain Lindmeier na tiskové konferenci v Ženevě. Ve středu večer však na sociální síti Twitter organizace uvedla, že „nedoporučuje vyhýbat se ibuprofenu“.

Pozdvižení vyvolal případ čtyřleté Amelie Milnerové z velšského Cardiffu. Vysoká horečka a kašel donutily rodiče dívky, aby jí podali ibuprofen. Stav jejich dcery se však rapidně zhoršil. Dívka má příznaky nemoci Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, testována ale nebyla.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

WHO prostřednictvím svého mluvčího sdělila, aby lidé raději jako medikament používali paracetamol. Lindmeier dodal, že experti Světové zdravotnické organizace budou (ne)účinky ibuprofenu proti koronaviru nadále studovat. Zatím neexistuje žádná studie, která by potvrzovala nebo vyvracela obavy, které se v souvislosti s ibuprofenem a nemocí COVID-19 objevily.

Před užíváním ibuprofenu nicméně varovala ministerstva zdravotnictví Velké Británie a Francie.

Koronavirem se celosvětově nakazilo přes 225 tisíc lidí, téměř 9300 pak následkům nákazy podlehlo a téměř 86 tisíc lidí se vyléčilo. V České republice stoupl počet případů k čtvrtečnímu odpoledni na 572, tři lidé se uzdravili.

Reklama

Výběr článků

Načítám